Linnunpöntöt

Rakennusmateriaali   
Kiinnitys   
Huolto  
Myytävät pöntöt

Lintujen luonnolliset kolopuut ovat vähentyneet, joten linnunpönttöjen rakentaminen ja vanhojen pönttöjen huolto on tullut tärkeämmäksi. Jotta pöntöstä olisi pitkäikäinen, se on rakennettava helposti huollettavaksi. On tärkeä pohtia tekeillä olevan pöntön mittoja. Liian tilavat sisätilat ja liian iso kulkuaukko voivat hankaloittaa poikasten suojelemista vihollisilta. Linnunpönttöjä voi tehdä tavallisesta laudasta (höyläämätön puoli pöntön sisälle) tai pöntön voi rakentaa kairaamalla ns tukkipuun rungosta sahattuun palaan.

Rakennusmateriaali

Pönttölaudan on oltava riittävän paksua. Suurimpiin pönttöihin kannattaa käyttää mahdollisimman leveää lautaa, jotta pönttöön ei tule paljon saumakohtia. Seinät liitetään yhteen galvanoiduilla nauloilla. Pohja naulataan kiinni seinälautoihin alapuolelta. Katon tulee olla avattava, jotta joka vuosinen puhdistus olisi mahdollista. Lentoaukon suojaamiseksi sateelta katto saa olla hiukan pidempi kuin pohja. Katto voidaan kiinnittää pönttöön naulalla toisesta takakulmasta. Vastakkaisella puolella tulee olla kiinnityshaka, jotta katto ei pääse itsestään aukeamaan kovalla tuulella. Huolehdi että katto on tiivis, muuten pönttöön pääsee sade.

Pöntön lentoaukko on tehtävä huolellisesti, pieniin pönttöihin se tehdään poraamalla reikä etulaudan läpi. Porausjälki pitää jättää epätasaiseksi. Toisaalta lentoaukon ei tarvitse olla pyöreä, lentoaukon voi sijoittaa myös etuseinän sivuille ja aukko voi olla kulmikas. Kairatussa pöntössä pöntön sisäpinta jätetään myös karkeaksi. Runkoon liitetään avattava katto sekä pohja. Pikkupönttöjen lentoaukon ympärille voi kiinnittää peltilevyn. Levy suojaa pöntössä pesiviä lintuja tikoilta tai oravilta, joilta pyrkivät suurentamaan lentoaukkoa päästäkseen poikasia syömään.

TARKISTA PÖNTÖT HUOLELLISESTI ENNEN MAASTOON VIENTIÄ!
Etuseinän sisäpinnan pitää olla karhea. Katon kiinnitys on oltava tukeva. Pesäontelossa ei saa olla pystyssä nauloja tai tikkuja, joihin linnut voisivat loukata itsensä. Pohjaan porataan pari pientä reikää sadeveden kertymisen ehkäisemiseksi sekä ilmanvaihdon parantamista varten.

Kiinnitys

Kiinnitä pönttö tukevasti kahdella rungon yli kulkevalla muovi- tai rautalangalla siten, että langan ja puunrungon väliin tulee rimoja. Pöntön kiinnitys pitää tarkistaa vuosittain ja tarvittaessa vähentää rimoja. Pöntön voi kiinnittää rauhallisilla metsämailla matalalle, jopa rinnan korkeudelle. Kulkuaukon ilmansuunnalla ei ole merkitystä. Tärkeää on että lähellä pesäpönttöä on oksa tai pensas josta lintu voi tarkkailla ympäristö ennen pesään menoa. Katso kuitenkin, ettei aivan pöntön suulle ulotu tukevia oksia, etteivät pedot pääse helposti pöntölle.


Pönttöjä voi viedä maastoon jo syksyllä, muistathan että linnut käyttävät pönttöjä myös talvella yöpymiseen.

Huolto on tärkeää

Mikäli pönttökierros tehdään vaan kerran vuodessa, siivous on paras suorittaa helmikuussa jolloin pesintä ei ole vielä alkanut. Hyvä siivousajankohta on myös syys-marraskuu.

Lisätietoja

Linnunpönttöjen rakentamiseen saat vinkkejä esimerkiksi monista lintukirjoista, PiLYn pönttöjulisteesta, Suupohjan lintutieteellisen yhdistyksen sekä keskusjärjestömme BirdLife Suomen sivuilta.

Jos tuntuu että peukalo on keskellä kämmentä, pönttöjä voi myös tilata valmiina. Tarkista yhdistyksellä myynnissä olevat pöntöt täältä. 

Lähteenä käytetty seuraavia kirjoja: Bergenholtz, Björn. 2000. Linnun pöntössä : opi tuntemaan kesän lintuja

Bergenholz, Per. 1998. Rakennamme lintulautoja ja pesäpönttöjä

Karhu, Seppo - Paunula, Pertti - Rämö, Markku. 1984. Lintujen pesäpöntöt ja suojelu

Larsson, Eva-Lena. 1998. Viirun puuhakirja