BloggausYleistä

Toisenlainen yölaulajaretki

Osallistuin Kangasalla eilen illalla ja yöllä (17-18.5) järjestettyihin partiokisojen yörasteihin. En kuitenkaan kilpailijana, vaan rastihenkilönä. Öhmanin Meri sai minut houkuteltua mukaan näihin yörasteihin. Enkä yhtään kadu, vaikka ilta ja osa yötä kului osittaisessa sateessa ja tuulessa. Kokemus oli kokemisen arvoinen.

Meri oli rastin päällikkö. Hän oli erittäin tunnollisesti suunnitellut ja toteuttanut todella toimivan rastin. Tämä yörasti oli auki klo 23.00-01.00 välisen ajan. Ideana oli tunnistaa mankalla esiintyviä yölaulajia. Meri oli valinnut 10 yölaulajaa (yöartistia), jotka kilpailijoiden tuli tunnistaa ja ruksata listaan. Oli kiintoisaa seurata kilpailijoita, joiden otsalla loistivat lamput yön hämäryydessä. Aikamoista pohdintaa ja ähellystä tämä yksi tunnistamisen taitolaji aiheutti! Yllättävän vaikeaa yölaulajien tunnistaminen näytti monelle osallistujalle olevan. Moni sanoi kuitenkin, että tehtävä oli mielenkiintoinen.

Saavuimme paikalle jo heti klo 17.00 jälkeen. Rastipaikka oli kunnostettava ja merkattava. Mankat oli kokeiltava. Aikaa jäi vielä mukavaan seuranpitämiseenkin ennen kilpailusuoritusten alkamista. Alussa vain oli vähällä tulla pienoinen ruuhka, koska kilpailijoita saapui isohko määrä etuajassa. Tästäkin Meri selvisi viileän tyynesti aidon rastipäällikön tavoin. Mankat toimivat määrätyt kaksi tuntia ilman suurempia kommelluksia. Ainakin omasta mielestäni kilpailun läpivienti sujui hyvin.

Tässä yksi illan päätähdistä: Rastipäällikkö Meri

Rastin paikkana oli avonaisen mäennyppylän viereinen mäntymetsä, jossa kasvoi jokunen kuusi. Luonnollisia lintuja ei rastille kuulunut illan ja yön aikana kuin jokusia, joten nekään eivät häirinneet mankalta kuuluvien artistien esityksiä. Punarinta yritti aina aika ajoittain luritella väliin, samaten metsäkirvinen ja kirjosieppo. Käkikin intoutui kukkumaan lyhyen aikaa illalla. Ja sepelkyyhky ihmetteli rastihenkilöiden ripeää toimintaa sekä Merin antamia tehokkaita ja kuuluvia ohjeita hämärtyvässä illassa.

Merin valitsemien yölaulajien mankalta kuuluvia ääniä oli kiintoisaa kuunnella kosteassa yön hämäryydessä. Viitakerttunen, luhtakerttunen, pensassirkkalintu ja moni muu yötaituri oli saapunut hieman etuajassa Pirkanmaalle piittaamatta kylmistä säistä ja kaiken lisäksi vielä oudohkoon ympäristöön mäntyjen ja kuusten keskelle. Tämä oli ainutlaatuinen ja tunnelmallinen avaus kesän yölaulajaretkille!

Kilpailun päätyttyä purimme rastin ja pääsimme lähtemään kotimatkalle jo ennen klo kahta. Rastilla toimi rastihenkilöinä päällikkö Meri, minä sekä Tuulikki ja Mikko. On kyllä lopuksi myönnettävä, että Merissä on piilevää ja näkyvääkin johtaja-ainesta!

Jukka T.

 

One thought on “Toisenlainen yölaulajaretki

  • Kilpailijoidenkin mielestä tehtävä oli hauska, rastista tuli tosi positiivista palautetta. Kisailijat tykkäsivät myös toteutuksesta, kun siihen oli nähty vaivaa. Kilpailun nettisivuilta osoitteesta http://tampereenkotkat.fi/kotkat/llhk/2008/ löytyy muun muassa kuvagalleria, jossa on myös muutama kuva tältä yölaulajarastilta.

Vastaa