BloggausYleistä

Hellyttävät palleroiset

Illalla 21.5. poikkesin Jäminkipohjan Taipaleenaukealle, joka tänä keväänä on ollut erittäin antoisa lintulajien suhteen.  Mm. 13.4. Ruovedelle uutena lajina peltotien varresta löytyi 4 vuorihemppoa ja edellisvuoden kruunasi paikalta löytynyt lyhytvarvaskiuru.  Samalla paikalla katselin nyt terhakkaan näköistä töyhtö pystyssä varoittelevaa töyhtöhyyppää, joka puoliksi seisoi siivet levillään ryhdikkäänä ja tarkkailevana.    Syykin löytyi, kun 3 metrin päässä piipersi vasta kylmään maailmaan kuoriutunut harmaankeltaruskean vivahteinen höyhenpallero, joka suhteettoman suurin jaloin liikkui ja nokki maasta pienenellä mustalla nokantypykällään elämän eliksiiriä varttuakseen muiden lajitovereidensa kaltaiseksi äänekkääksi viipottajaksi. Pian kolme symppispalleroa piipersi miniaskelin emon ympärillä ja väliin ne sukelsivat siipien suojaan.  Kerrassaan ihastuttavan näköisiä!  Samalla 2-3 hehtaarin mullosaukealla hautoi 5 muuta hyyppää ja niiden ympärillä pyöri puolentusinaa lajitoveria.  Ehkä päivän parin päästä hellyttäviä palleroisia löytyisi enemmänkin paikalta.

Poikittaisen ojan varrella mulloksen takareunalla on jo pari viikkoa luppoillut 70-80 kapustarintaa, mutta tänään paikalta löytyi vain 6 lintua, joiden seurana oli 10 suokukkoa.  Valkoviklo osui kerran putkeen, mutta se katosi pian. Väliin mullokselle laskeutui pikkulokkipari, taustalla ojan takana lepäsi selkälokki ja joka puolella mellakoivat äänekkäät kalalokit.  Ladon seinustalla pesivä tuulihaukka aiheutti ajoittain levottomuutta ja sai liikkeelle viereisen mullosvakojen välissä ruokailleen 90 keltavästäräkin parven.  Taivaanvuohi kotkotti, kuovit huusivat ja pikkukuovin pilinäkin kuului kun 2 lintua laskeutui mullokselle.  Pysähdys kesti vain hetken, kun paikallinen isokuovi ajoi ne lentoon, jolloin ne suuntasivat äänekkäästi kohti itäikoillista.

Muutama kiuru liikkui mulloksella ja nousi välillä lentoon ja laulamaan.  Jossain välissä kuulin viereisestä ojasta molskahduksia ja löysin sieltä piisamin.  Mulloksen viereisen viheriön ovat laulujoutsenet valloittaneet ja niitä laskin paikallisena 120.  Lisäksi pienet parvet lentelevät edestakaisin Jämingiselän ja Taipaleenaukean välillä.  Kun myöhemmin laskin Jäminginselän ja Taipaleenaukean joutsenet yhteen, sain yhteismääräksi 212. Aikamoisia ruohonleikkureita ovat nämä pesimättömät 2-4/5 vuotiaat luppojoutsenet, jotka päivästä toiseen harventavat viherpeltoa.

Lopuksi siirryin aukean pohjoisreunaan Tolpantien varteen, josta viime päivinä on kuulunut laulava peltosirkku.  Nytkin se oli äänessä ja toiseen korvaan kuului samalla sirittäjä sekä punavarpunen.  Myös rautiainen aloitti iltalaulunsa.  Kerrassaan upea ilta, lämpötila vielä +14 astetta ja paikkahan on Ruoveden lintupaikkojen aatelia.

Aarne

Vastaa