BloggausYleistä

Eka yölaulajaretki Ruovedelle 27.05.

Puolenyön tienoissa Innostuin yrittämään yölaulajia, kun keli vaikutti tyynenevän ja kun aikakin alkoi olla niille sopiva. Jäminkipohjassa ei kuulunut yölaulajia eikä Ruhalassa, mutta jatkoin keskustaan, jossa Koulunrannassa jankutti aiemmin ilmoitettu satakieli, mutta muut keskustan rantapaikat kuten Runeberginlähde ja Haapasaarentie olivat hiljaisia. Poukantien loppupäässä alkoi kuulua satakieli, joka lauloi Halkosentien th:n kohdalla. Vähän eteenpäin ja Pyynikkilän kesäteatterin kohdalla kuului vielä toinen eli yön kolmas satakieli.

Kesäteatterin rannasta kuului viitakerttusmaista hidasta laulua ja istuinkin vartin teatterin katsomossa kuuntelemassa koleassa kesäyössä (+ 3-4 astetta) satakielten säestämää esitystä laulunvirittelystä ja varmistamassa, että tulihan sieltä ne hiihyy-tyyppiäänetkin, joita viitakerttunen laulaa.

Jatkoin Ruovedentietä ja retken neljäs satakieli kuului jo kaukaa ja se lauloi Myllyperäntien varressa. Matkalla Mustajärvelle tarkkaili puunlatvassa saalista suurikokoinen yönlintu huuhkaja, joka lähti lentoon auton tultua kohdalle.

Mustajärven rantapuskista lauloi retken viides satakieli. Kun vuoden Ruoveden pinnoista puuttui vielä kaulushaikara, käväisin Visuveden venesatamassa, josta kuului heti tuttu pulloon puhaltelu. Poikkesin vielä paluumatkalla aiemmin ilmoitetulla idänuunilintupaikalla, mutta sen lauluaika ei ollut käsillä.

Paluumatkalla kotiin ajattelin vielä käydä tarkistamassa olisiko niitä Pappilankulmantien satakieliä ollutkin kolme? Heti ensimmäisen kohdalla Halkosentien liittymässä auton avoimesta ikkunasta kuului satakielen lisäksi tuttu surina – pensassirkkalintu! Hienoa musiikkia on kuulla aina lajinsa ensiedustajaa. Ajoin vielä eteenpäin, viitakerttunen oli parantanut lauluaan, toinenkin satakieli jaksoi jatkaa ja minäkin jatkoin vielä eteenpäin. Eräällä peltoaukealla edellisvuotisella paikalla kuului vuoden eka ruisrääkkä!

Palatessa kokeilin Ruhalassa Tapiontien vartta ja löytyihän sieltä yön kuudes satakieli sekä toinen pensassirkkalintu. Susimäessä poikkeaminen ei tuonut lisälajeja, joten oli aika mennä yöpuulle.

Yhteenveto 27.5. Ruoveden yölaulajista:

– satakieli 6 Ä, joista 4 Ä uutta

– pensassirkkalintu 2 Ä

– viitakerttunen 1 Ä

– kaulushaikara 1 Ä ed.

– huuhkaja 1p

Vaikka viileähkö yö ei ollut mitenkään suotuisan tuntuinen yölaulajille, olin yllättynyt näinkin mukavasta retkilajistosta, joten kuuntelemaan!

Aarne

Vastaa