BloggausYleistä

Aikuiskahlaajat liikkeellä

Olemme vasta heinäkuun puolessavälissä, mutta kahlaajamuutto on jo voimakkaana käynnissä ja nähtävissäkin. Kun on sopivan vahva vastakkainen puhuri ja vielä ukkos- ja sadekuurot puhkovat ilmaa sopivin väliajoin, kannattaa lähteä staijailemaan kahlaajia hyville paikoille. On vain eduksi, jos kahlaajien lähtöalueella (Vienan ympäristössä) on otollinen pohjoisen-idänpuoleinen tuuli. Yksi tällainen hyvä loppukesän ja syksyn muutonseurantapaikka on Tampereella Näsijärven eteläranta Aspinniemestä aina Uittotunneliin asti.

Itse avasin eilen (16.7.) tämänsyksyisen Näsijärvistaijauksen. Säätilanne näytti olevan varsin otollinen muuton näkemiselle keskellä päivääkin. Niinpä suuntasin matkani tutulle paikalle Aspinniemeen. Seuraani liittyi päivän kuluessa Eero Niinikoski, Jouni Riihimäki ja Aki Vuoristo. Tuuli kävi varsin voimakkaana etelän ja lännen suunnalta. Näsijärvellä oli korkeat vaahtopäät. Sopivin välein tuntui Näsijärven ympäristössä olevan sadekuuroja. Lisäksi muualla Suomessa oli sadealueita siten, että jonkinlainen hyvä kahlaajamuuttokäytävä saattoi avautua Pirkanmaata kohti.

Olin itse staijaamassa klo 11.15-18.00 välisen ajan. Kahlaajia näkyikin mukavasti. Tähän ajankohtaan kannattaa todellakin mennä katsastamaan kahlaajien puvun koreutta. Monet aikuiset vielä juhlapukuiset isosirrit, punakuirit ja kuovisirrit ovat todellakin upean punertavia. Tosin varsinkin eilen näkemiemme isosirrien puvun väri vaihteli komean punaisesta melko valjuun väritykseen. Tämä johtui osaltaan naaraslintujen haaleammasta värityksestä. Aikuisten suosirrien mahanalustat loistavat mustina niiden käyskennellessä Siilinkarilla tai muuttoparven ylittäessä Näsijärveä matalalla veden pinnassa.

Kuovisirri Kuhmalahden Tervaniemenlahdella (Kuvan ottaja: Jukka T. Helin)

Näimme eilen lähes 200 suosirriä. Lukuisa joukko suorirrejä oli koko päivän paikallisena Siilinkarilla. Siilinkari on syytä yrittää tutkia tarkoin rannalta käsin. Karille näkee parhaiten Aspinniemestä. Siilinkarilla on usein paikallisena erilajisia kahlaajia. Kahlaajien määrittäminen vain on työlästä varsinkin huonossa säässä tai sitten lämpöväreilyn ollessa voimakasta. Siilinkarilta saattaa löytää mm. räyskiä, pulmussirrejä, isosirrejä, vikloja, suosirrejä, karikukkoja ja muuta mukavaa. Onpa siellä ollut paikallisena merikotka ja muuttohaukkakin.

Havaitsimme eilen lisäksi 12 yksilön kuovisirriparven ja 15 yksilön isosirriparven. Näiden kahlaajalajien näkeminen Pirkanmaalla on aina jonkinlainen elämys. Siilinkarin lähistöllä uiskenteli upea juhlapukuinen mustakurkku-uikku, ja karille ilmaantui jostakin päivän aikana räyskä.

Jokaisen lintujenystävän kannattaa nyt seurata säätilaa. Kun se näyttää kahlaajamuuton kannalta suotuisalta, on syytä kiiruhtaa tarkkailemaan kahlaajien vaellusta Pirkanmaan halki heti, kun siihen on mahdollisuus. Samalla voi tehdä muitakin kiintoisia lintuhavaintoja. Koreat ja vielä juhlapukuiset kahlaajat ovat näkemisenarvoisia komistuksia. Kesän edetessä syksyä kohti juhlapuvut vaihtuvat entistä enemmän nuorten lintujen värittömiin luomuksiin. Tällöin myös lajien erottaminen toisistaan vaikeutuu tuntuvasti.

T. Jukka T.

Vastaa