BloggausYleistä

Retkeilyä Varsinais-Suomessa – 250 eliksen raja rikki

Läksin viikonlopuksi Turun suuntaan katsastamaan Varsinais-Suomen lintupaikkoja. Ei ollut ihan turha reissu, sain nimittäin jopa kolme elistä, ja kaikenlaista muutakin mukavaa näkyi.

Perjantaina lähdimme Ossin ja Lampisen Markuksen kanssa kohti Dragsfjärdin Björkbodaa. Heti aluksi kävimme komppaamassa takapeltoja, ja ruohikosta lennähti lapinkirvinen, josta sain päivän ensimmäisen eliksen. Kiuruja oli useita kymmeniä, ja pellosta nousivat lentoon myös taivaanvuohi ja liro.

Staijikukkulalla meno oli aamupäivällä melko hiljaista, yksittäisiä petoja näkyi jonkin verran. Päivällä alkoi kuitenkin mennä useita kurkiparvia, suurimmissa oli yli sata lintua. Päivän yhteissumma kohosi yli 1500 kurkeen. Pari pähkinähakkia näkyi myös, josta sain vihdoin viimein eliksen.

Iltapäivällä näkyi muutamia muuttavia hiirihaukkoja sekä sinisuohaukkoja. Joku äkkäsi taivaalta muuttohaukan oloisen linnun, joka tuli koko ajan lähemmäs. Haukka näytti kuitenkin melko pieneltä, ja eri valaistuksissa ruskealta tai harmaalta. Viiksijuovaakaan ei tahtonut erottaa. Linnun viilettäessä vinhaa vauhtia linnun lajiksi huudeltiin nuolihaukkaa, ampuhaukkaa, välimerenhaukkaa ja punajalkahaukkaa. Lopulta linnun tuntomerkit nähtiin hyvin, ja se määritettiin muuttohaukaksi.

Erikoinen veijari jaksoi kuitenkin hämmentää edelleen. Lintu nimittäin istui langalle, mitä kukaan ei olisi ikinä uskonut muuttohaukan tekevän.

En ollut ennen nähnyt muuttohaukkaa, joten 250 eliksen raja meni komeasti rikki. Varsin mukava lintupäivä, tosin Pirkanmaalla oli kuulemma ollut erittäin hiljaista. Sedät olivat jopa melkein nukahtaneet rantaan…

Lauantaina lähdimme Ossin ja Ainon kanssa Porin suuntaan. Pysähdyimme Luvialla ihailemassa nuorta arosuohaukkaa, joka oli aivan mielettömän komea. Nuori arosuo on mielestäni yksi komeimmista linnuista.

Yyterissä oli 17 pikkusirriä, jotka tulivat muutaman kerran varsin lähelle. Niiden vauhdikasta vipellystä oli hauska seurata. Lisäksi lietteillä oli yksi punakuiri, muutamia kapustarintoja sekä tundrakurmitsoja. Rantaniityllä ruokaili niittykirvisiä, lapinkirvisiä, västäräkkejä ja keltaväiskejä sekä lapinsirkkuja. Muista luontohavainnoista mainittakoon kaksi meduusaa sekä sukeltaja, jota en ollut koskaan ennen nähnyt.

Reposaaressa ihailimme hakkia, joka istui lähikuusessa. Pilkullinen lintu oli todella veikeän näköinen. Muuten lintupäivä oli aika hiljainen, eikä pulmussirriä kovasta etsinnästä huolimatta löytynyt.

Viikonloppukeikka oli onnistunut, ja monenlaisia hauskoja lintuja pääsi näkemään. Välillä on ihan hauskaa retkeillä Pirkanmaan ulkopuolellakin!

Meri

 

One thought on “Retkeilyä Varsinais-Suomessa – 250 eliksen raja rikki

  • Jukka T.

    Onnittelut Merille uusista hienoista eliksistä! Kyllä Pirkanmaallakin ja Aspinniemessä vielä tapahtuu…. T. Jukka-setä

Vastaa