Parikymmentä vuodaria Porista

Vappupäivän aamu valkeni lämpimänä ja aurinkoisena. Suuntasimme Jukan kanssa linturetkelle kohti Poria. Koska en ollut pariin viikkoon yhtään retkeillyt, jo matkalta vuodenpinnoiksi tulivat kuikka sekä mustavaris.

Ensimmäiseksi päätimme käydä Yyterissä tsekkaamassa lietteiden lintutarjonnan. Kävelymatkalla pitkospuille kuului monien lintujen laulua, kuten punarinnan, rautiaisen, laulurastaan sekä metsäkirvisen. Kahdesta jälkimmäisestä tuli vuodarit.

Vesi oli tällä kertaa varsin matalalla. Kahlaajista näkyi punakuireja, suosirri, tyllejä, liroja, valkovikloja, suokukkoja sekä punajalkavikloja. Niittykirvisiä ja kiuruja lenteli rantaniityn yllä, ja muutama lapintiira kalasti rannalla. Ruskosuohaukka saalisti ruovikon päällä, ja metsää vasten lensi muutama kurki. Kauempana lepäili myös muutama ristisorsa.

Autolla söimme maukkaita eväitä, jonka jälkeen jatkoimme kohti Kaarluotoa. Heti parkkipaikalla kuului kevään ensimmäiset fyllarit, sirittäjä ja tiltaltti. Tornille johtavilla pitkoksilla pomppi mustarastaskoiras, komean keltasirkku veteli säkeitään puun oksilla. Lintuja näkyi yllättävän vähän tornista, lietteillä ei ollut ainuttakaan kahlaajaa. Sää oli liian hyvä, että kahlureita olisi tippunut paikalliseksi.

Jotain kuitenkin näkyi. Lapasorsapariskunnasta, tukkasotkakoiraasta ja merihanhesta sain vuodenpinnat. Kaksi västäräkkiä kisaili vinhasti ilmassa, ja vanha merikotka rundaili kaukana väreilyssä. Palatessa ruovikosta kuului muutaman kerran pajusirkku.

Matkalla Preiviikin kalasatamaan taivaalta kuului jatkuvasti splyittäilyä. Vihervarpusia on tänä vuonna ollut todella paljon liikkeellä. Satama-altaassa meitä odotti mukava yllätys, kaksi mustakurkku-uikkua. Pian ruovikon takaa ui toinenkin uikkupariskunta. Ne olivat melko pelottomia, joten pääsin melko läheltä niitä kuvaamaan. Mukurut ovat kyllä hurmaavia lintuja, niiden palleroisesta olemuksesta ei voi olla pitämättä. Höyhenpuvun väritys on jotain todella kaunista.

Täälläkin näimme merikotkan kaartelemassa taivaalla. Kalalokkeja istui tolppien nokissa, ja kalatiira iski kalan rantavedestä. Muutama tukkakoskelo ja ristisorsa uivat selällä päin.

Teemuluodon tornista pääsimme seuraamaan suokukkojen ruokailua lähietäisyydeltä. Koiraat hehkuivat kaikissa väreissä mitä kuvitella saattaa, mustaa, rusehtavan oranssia, valkoista mustilla täplillä, musteensinistä. Kaksi ruskosuohaukkaa leijaili ruovikon päällä, ja muutamia valkovikloja kahlaili vedessä. Rannan pajupuskista kuului kevään ensimmäinen pajulinnun alakuloinen säe.

Viimeiseksi käväisimme vielä Toukarin tornissa, missä oli todella hiljaista. Mainittavimmat havainnot olivat metsäviklo lammikon reunalla sekä suloinen tuulihaukkapariskunta istumassa puussa vierekkäin.

Meri

Vastaa