BloggausYleistä

Pilyn perinteinen yölaulajaretki 12.6.

Pily järjesti perinteisen yölaulajaretken perjantaina 12.6. Retken vetäjänä toimi totuttuun tapaan Lasse Kosonen. Itse lupauduin retkelle oppaaksi, koska retki suuntautui Oriveden, Juupajoen ja Ruoveden maisemiin. Retkelle osallistui 21 innokasta harrastajaa.

Siikakankaan sorakuoppamaisemissa retkeilijät saivat ihailla salaperäisen kehrääjälinnun kehräystä. Kehrääjä näyttäytyi myös upeasti esitellen siipiensä valkoiset laikut lähietäisyydeltä.

Juupajoella Kallenaution kievarin pihassa onnistuimme kuulemaan viitakerttusen maltillista laulua hieman viileässä kesäyössä. Tästä jatkoimme Orivedelle Onnistaipaleen suuntaan, jossa olivat tällä kertaa äänessä vain ruokokerttuset ja pari satakieltä.

Matkalla Naappilan-Suomaseman maisemiin poikkesimme Pappilanlahden hyvällä lintulahdella. Kaulushaikara puhalteli pulloonsa jossakin etäällä, mutta muut havainnot jäivät ruokokokerttusiin, satakieliin ja taivaanvuoheen.

Pappilanlahden pensaikot olivat nyt melkoisen hiljaisia©Jukka T. Helin

Suomaseman lenkillä Koivuniemessä kuulimme kaksi ruisrääkkää sekä korkeiden rantapuiden seasta sarvipöllöpoikueen kerjuuääntä. Kerjuuääni oli hukkua lokkien ja rastaiden mekastukseen. Kaulushaikarakin puhalteli jostakin.

Ruisrääkkä raksutteli Suomasemassa pellolla. Lisäksi retkiporukka sai ihastella korean puhtaasti huiluttelevan mustapääkertun aamuöistä laulua. Tammelanlahden tuntumassa lauleskeli satakieli. Kellosalmen peltojen pensaikoista luritteli tempoa vaihdellen luhtakerttunen. Näin voitiin hyvin vertailla aiemmin kuullun viitakerttusen ja luhtakerttusen laulujen eroja.

Retken loppupisteessä Kangasalan Ponsassa lauloi vielä satakieli. Yölaulajaretki oli mielestäni onnistunut, vaikkakin laulajia olisi saanut olla enemmänkin äänessä.

Nyt juhannuksen tuntumassa on vielä hyvä mahdollisuus lähteä kuuntelemaan yölaulajia kesäiseen pirkanmaalaiseen yöhön. Satakielet alkavat jo vaieta. Samaten pitemmän aikaa paikalla laulaneet pariutuneet yölaulajat. Mutta uusia yölaulajia saapuu edelleenkin ja toiset aiemmin saapuneet yölaulajat vaihtavat laulupaikkaansa, joten joka yö tuo muutoksia laulajatilanteeseen.

Jukka T.

Vastaa