BloggausYleistä

Muutontarkkailua Nokian Alasenlahdella 10.4.

Hei,

Tässä Annen kertomus muutontarkkailutapahtumasta Nokian Alasenlahdella. Julkaisen sen blogipalstallani.

Jukka T.

Taivalkunnassa golf-kentällä lentelevät valkeat pallot ilmassa, mutta aivan lähellä Alasenlahdella kiikarit ja kaukoputket tähystävät toisenlaisia lentäviä – lokkeja ja joutsenia.

Lähes 30 henkilöä kerääntyi seuraamaan muuttoa Alasenlahdelle, Kuloveden rantaan. Opastamassa olivat Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen pj. Jukka T. Helin ja Nokian Lintukoulusta Anne Viitalaakso-Kaasalainen ym. aktiivit. Lauantain keskipäivän aurinko oli kuuma, ja niinpä kymmenen asteen lämmössä kansa tarkeni staijata ilman käsineitä ja toppatakkia. Nokkosperhoset lentelivät, pajut aloittavat kukintaansa ja hyönteiset etsiytyvät kilvan auringonläikille. Kylläpä tuli hieno sää muutontarkkailutapahtumalle, mutta sittenkin jotain puuttui – eli se lounainen tuulen vire.

 

Huhtikuinen Alasenlahti©Anne Viitalaakso-Kaasalainen

Heti kuivurin nurkalla saatiin kuulla niittykirvisten olemassaolosta ponnekkaasti ist, ist -äänin. Kiurut livertelivät ja varikset vaakkuivat. Ruskosuohaukka-koiras esitti lentonäytöksen aivan yläpuolellamme. Myöhemmin näimme sen uudelleen kierroksellaan. Pellon lammmikolle oli kokoontunut joukko kala-, harmaa- ja naurulokkeja sekä naakkoja, sepelkyyhkyjä, sinisorsia ja jokunen töyhtöhyyppäkin. Myöhemmin näimme ”hyypiöitä” lisää parvina, joista suurin oli a24. Pellolla ruokaili myös keltasirkku ja suureksi iloksemme harvinaistunut hemppo. Enää ei peltopyitä ole alueella, eikä joka keväistä fasaanin ääntä kuultu.

Muutontarkkailijoita pellolla©Anne Viitalaakso-Kaasalainen

 

Kävelimme polkua rantaan, kun kurjet lähtivät pellolta, mutta myöhemmin näimme lisää muutolla niitä pieninä auranvannaksina (a7, a6, a5, a4). Rannassa oli kalastuskaksikoita, joten vesilinnut olivat paenneet kauemmas heitto-onkien tavoittamattomiin. Isokoskelo lensi Lukkisalmeen ja laulujoutsenet myös Intianlahden sopukkaan. Yksinäinen kyhmyjoutsen sentään viihtyi rannassa muutaman telkkäparin kanssa. Siuron rannan kaislikosta löytyi kanadanhanhipari. Rantapajukossa sirkuttivat pajusirkut. Kaksi västäräkkiä tsilputti iloisesti kevätterveisiään mennen tullen.

 

Keväiset kanadanhanhet©Anne Viitalaakso-Kaasalainen

Klo 12.42 osui kaukoputkeen 4 muuttavaa hanhea ja tarkan pohdinnan jälkeen tummasiipiset hanhet todettiin metsähanhiksi. Hetken päästä sääksi saapui kalastelemaan lahdelle. On se uljas lintu! Klo 13.05-13.08 oli etelän puolella näkyvillä kaksi hiirihaukkaa. Rastasparvi ohitti meidät idän puolelta. Sitten saapui pikkulintujen kauhuksi varpushaukkanaaras pyörimään T-kuviossa rantaniityn ylle. Eikä aikaakaan, kun jo naakkaparvet sulloutuivat palloiksi taivaalle, kun kanahaukka kaarteli metsän yllä useampaan kertaan. Massiiviset merikotkat näyttäytyivät Pyhäjärven suunnalla.

 

Muutto oli aika lukkoista, sillä tuuli oli vastainen, mutta jotain lintuliikettä sentään oli havaittavissa. Lähtöämme viivästytti sopivasti paikalle rauhallisesti, Kulovedeltä, lentävä harmaahaikara, ja se laskeutui läheiselle peltolammikolle lepäämään lokkien, naakkojen ym. seuraan.

 

Pajusirkut lauloivat rantapensaikoissa©Anne Viitalaakso-Kaasalainen

Eväät syötiin hätäisesti, että ehti näkemään ja kuulemaan kaikki linnut. Aurinko porottaa jo mukavasti ja lumi haihtuu tuoksuen ilmaan. Viimeisetkin veneet käännetään kohta Alasenlahden rannalta. Paula sai jo veistettyä kaarnaveneen tuohipurjeineen ja antoi sen Mikolle mukaan koeuitettavaksi.

Kevät on nyt!

 

Kiitos kaikille mukana olleille ja hyviä keväthavaintoja!

 

Anne Viitalaakso-Kaasalainen

 

Vastaa