Bloggaus

Pirkanmaan pöllöt Kuusamossa retkeilemässä ja rallaamassa

Pirkanmaan pöllöt Kuusamossa

Pirkanmaan pöllöt osallistuivat tänäkin vuonna Kuusamossa pidettävään linturalliin edellisen vuoden tapaan. Joukkue oli sama eli Jukka T. Helin, Tuija Palonen, Ulla Siuko ja Vesa Vilander. Kuusamon 38. lintumaraton pidettiin 18. – 19.6.2021. Osallistuvia joukkueita oli tällä kertaa yhdeksän, kahdeksan perinteisessä sarjassa ja yksi pohjustamattomassa sarjassa. Voittajajoukkue oli Team 75 (Pirkka Aalto, Mika Korkki, Mikko Oivukka ja Antti Vierimaa). Voittajat saivat 120 lajia. Rallissa havaittiin kaikkiaan 140 lintulajia. Pirkanmaan pöllöjen tulos oli 91 ja sijoitus kahdeksas. Kohennusta edelliseen vuoteen tuli kolme lajia varsin hankalissa olosuhteissa. Kun otetaan huomioon lyhytaikainen pohjustus (kaksi päivää) ja se, että listalle saatiin uusia lajeja viimevuotiseen verrattuna, tulos on aivan hyvä. Sääkin oli kaikkea muuta kuin paras mahdollinen. Vähitellen myös lintupaikat alkavat olla entistä enemmän tuttuja Kuusamon suunnalla. Pirkanmaalaiset onnittelut voittajille!

Koskikara pesällään Juuman Myllykoskella.

Rukan tuntumassa odotti viikoksi vuokrattu tilava mökki. Se oli viikon retkeilyn ajan mainio tukikohta. Mökille saavuttiin tiistaina iltapuolella 15.6. Keskiviikkoaamuna lähdettiin pohjustamaan ja tutustumaan Kuusamon lintutilanteeseen. Sää ei ollut aivan niin otollinen kuin olisi voinut olla. Kuitenkin sadekuurojen välissä puikkelehtien saatiin lintuhavaintoja tehtyä. Muun muassa Vesa löysi Juuman taivaalta esiaikuisen maakotkan. Maakotka on upea petolintu. Se olisi päässyt menemään ohitse, ellei Vesa olisi ollut tarkkana. Aina kannattaa tähyillä taivaita muun havainnoinnin ohessa. Ja kaikkien ei pidä katsoa samaan suuntaan, vaan havainnoinnin hajauttaminen eri suuntiin antaa parhaan tuloksen.

Virtavästäräkki Oulanka Kiutaköngäs.

Kun keskiviikkoaamuna lähdettiin mökiltä Konttaisten suuntaan, teerien soidinta oli kaikkialla. Sää oli tähän otollinen. Rallin aikana tilanne oli aivan toinen. Teeret olivat kateissa huonossa säässä. Teeri oli kova laji rallissa.

Konttaisilla lauloi lähellä parkkipaikkaa sinipyrstö. Tämäkin laji jäi joukkueeltamme havaitsematta rallin huonossa säässä. Laululinnut olivat rallin aikana yllättävän ääneti. Perjantain ja lauantain vastaisena yönä, kun odottelimme sään poutaantumista, olivat äänessä lähinnä laulurastaat, punakylkirastaat, leppälinnut ja punarinnat.

Retki- ja ralliauto sai lempinimen ”Vesipuhveli”.

Pohjustuksessa löytyi Oulangan suunnalta hernekerttu ja pensaskerttu. Nämä kaksi lajia ovat aina melkoisen harvinaisia lajeja Kuusamossa. Virtavästäräkki pesii taas Rukalla tutussa paikassa. Pilkkasiipiä voi havaita perinteisessä paikassa Rääpyslammilla. Pari ampuhaukkaa havaittiin pohjustuksen aika. Samoin isolepinkäinen ja pari tilheä. Pohjansirkut olivat yllättävän hyvin äänessä niin pohjustuksessa kuin rallissakin. Pikkusirkku löytyi laulamasta Salmisen tuntumasta. Koskikara pesii jälleen tutussa ympäristössä Juuman Myllykoskella. Lämsänkylässä voitiin katsella, miten valkoviklo hätyytteli paikalla lennellyttä sinisuohaukkanaarasta. Vesa äkkäsi tämänkin petolinnun.

Pirkanmaan pöllöt etsivät ruksattavaa rallissa Vuotungilla.

Sääennusteet aiheuttivat rallin reittisuunnitelmaa ja aloitushetkeä ajatellen harmaita hiuksia. Päätimme aloittaa rallin vasta klo 11 klo 8 sijaan perjantaina, jolloin saisimme seuraavalle aamulle muutaman tunnin lisää pouta-aikaa. Söimme ennen rallin aloittamista Oulangan kansallispuiston infokeskuksessa. Sitten aloitimme klo 10.50 aloitimme havaintojen listauksen. Harmaasieppo monen muun lajin lisäksi tuli tuolta ruksittua hienoisessa tihkusateessa. Tämän jälkeen ajelimme suoraa reittiä Jäkälänmutkaan, jossa kuului myös joen toisella puolella ”karjuva” hippiäinen. Kulorastaita näkyi pitkin ja poikin Oulankaa. Oulangan suunnalla havaittiin myös varoitteleva ampuhaukka ilmeisen risupesänsä tuntumassa.

Lehtokurppa tiellä Määttälänvaarassa.
Konttainen aamu-usvassa.

Oulangalla kiertely tuotti myös maakotkan ja kuukkelipoikueen. Kalasääskikin istui erään lammen oksalla päivystämässä. Käpylintuja lenteli, lauloi ja äänteli yleisesti.

Pohjoisen Kuusamon retkeilyn jälkeen palailtiin vähitellen mökin suuntaan. Päätettiin sään vuoksi pitää tässä vaiheessa taukoa mökillä, koska kaatosateessa ei ollut järkeä liikkua. Ennuste lupaili poutaantuvaa perjantain ja lauantain väliselle yölle. Kyllähän se vähitellen poutaantui, mutta valitettavan hitaasti. Kuitenkin jo pohjustuksessa havaittu varpuspöllö oli äänessä Konttaisilla. Lisäksi Määttälänvaaran pelloilla saalisteli suopöllö. Mäkäräisiä ja muita vastaavia oli koko ajan retkeilijöiden kimpussa. Kostea ja lämmin sää oli saanut aikaan äkki-ilmestymät.

Maakotka Juumassa.

Mieli painui ainakin itsellä aika alas tuulessa ja sateessa. Kuulinkin piikittelyä, että ” sen psyyke murenee kuin kaurakeksi sateessa ja tuulessa”. Ei tilanne kuitenkaan näin paha ollut. Mutta vihdoin aamuyöstä alkoi aurinko näytellä vähitellen itseään. Mieli kohentui olennaisesti, kun edellä mainittu suopöllö oli havaittu. Saatiin kuunnella myös aktiivisen luhtahuitin huittailuja Kuusamon yössä. Ei mikään yleinen ääninäytelmä tuolla alueella. Ruokokerttunen säesti taustalla. Tiellä havaittiin lehtokurppia. Määttälänvaarassa lauloi myös matkijamestari viitakerttunen.

Poron vasa

Pesivä kaakkuripari löytyi Kuusamon eteläosista Poussusta. Kuusamon keskustassa saatiin tavallinen varpunen ja harvinaiset naakat. Puluja ei rallissakaan löytynyt Kuusamon keskustasta, vaikka niitä siellä oli. Helilammelta yritettiin pariinkiin otteeseen harmaasorsia, mutta turhaan. Vihtasalmen lintutornilta ei näkynyt heinätavia, joka siellä oli ollut jo pitkään. Osasi olla hyvin kasvuston suojissa. Vihtasalmella oli pikkulokkeja, härkälintuja, kalatiiroja ym.

Tilhi Oulangallahavaittiin vain pohjustuksessa.

Ralli päätettiin lauantaina klo 10.50. Vuorokausi tuli täyteen. Pirkanmaan pöllöt olivat kumman virkeitä pitkän rallin jälkeen. Helle ei nyt vaivannut, ja tuo iltalepo mökillä oli hyvin ajoitettu. Jos olisimme saaneet 6-7 lajia lisää, olisimme nostaneet sijoitustamme pari pykälää. Tuohonkin nähden tuloksemme 91 lajia oli mainio, koska tämä oli vasta toinen kerta, kun osallistuimme. Rallilistalta jäivät puuttumaan muun muassa rautiainen, töyhtöhyyppä, teeri, pikkuvarpunen, kiuru, isolepinkäinen ja tilhi.

Kuukkeli mökin pihalla.

Ralliautona toimi Yeti. Se sai Kuusamon retken aika lempinimen ”vesipuhveli” Lempinimi juontui kuraisten teiden autolle antamaan lisäväriin. Kaiken lisäksi mäkärät ja niiden sukulaiset olivat olleet kostealla auton pinnalla ja ympärillä tiheänä röykkiönä. Vesipuhveli kuvastaa tilannetta mielestäni hyvin.

Pohjansirkku mökin läheltä.

Rallin purku tapahtui ruokailun yhreydessä Oivangin Lomakartanolla lauantai-iltana. Yleinen tunnelma oli, että oli erikoinen ralli muun muassa sääolosuhteiden ja petolintujen puuttumisen vuoksi. Laululinnutkaan eivät olleet äänessä rallin aikana.

Sunnuntai ja maanantai käytettiin retkeilyyn eri puolilla Kuusamoa. Käytiin tutustumassa Näränkävaaraan, josta oli rallissa ilmoitettu hyviä lajeja. Lapinuunilintua ei enää löytynyt äänessä, vaikka metsäkirvinen oli vähällä tehdä kepposet. Metsäkirvisen lyhennetty säe huonosti kuultuna saattaa tehdä lapinuunilintumaista vaikutelmaa. Sitä vastoin havaittiin merikotka, mehiläishaukka ja nuolihaukka. Sää olikin tällä kertaa helteinen ja päivää kohti petolintuja suosivaa.

Pikkusirkku Salmisen tuntumasta täydessä laulussa.

Oulangalla Kiutakönkäällä tavattiin siellä poikuettaan ruokkinut virtavästäräkki. Monen yrittämisen jälkeen nähtiin lisäksi Helilammella kaksi harmaasorsaa. Harmaasorsat olivat kyllä työn ja tuskan takana!

Lähdön hetki kohti Pirkanmaata tiistaina aamulla.

Tiistaiaamuna lähdettiin ajelemaan Pirkanmaata kohti Oulun kautta samaa reittiä kuin tullessakin. Mökin lähistöllä oli ainakin kaksi pohjansirkkureviiriä. Pohjansirkku lauloi innokkaasti, kun lähdettiin mökiltä. Kun yritin kuvata sitä (aikaa kului hieman), kuului huuto: Lähtö! Lisäpiristykseksi kuukkelipariskunta oli löytänyt talimakkaran, joka oli ripustettu mökin pihaan. Näin saimme kuukkeleilta lähtötervehdyksen Pirkanmaalle. Ptrkanmaallahan ei enää valitettavasti kuukkeleita juuri tapaa. Oulussa poikettiin yrittämään ilmoitettua pääskykahlaaja, mutta tuloksetta.

Mielestäni onnistunut Kuusamon retkiviikko mukavassa seurassa! Eliksiäkin tuli Pirkanmaan pöllöjen jäsenille.

Jukka T. Helin