Bloggaus

Heinäkuinen lintukävely Tampereella Iidesjärvellä

Lintukävely Tampereen Iidesjärvellä

BirdLife Pirkanmaa järjesti heinäkuun alkupuolella tiistaina 6.7.2021 lintukävelyn Tampereella iidesjärvellä. Iidesjärvihän on nyt ollut mediassa, koska alueelle ollaan laatimassa asemakaavaa. Lintukävelyn perinteiselle lähtöpaikalle järven länsipään siltojen luokse kokoontui kesälomakaudesta ja helteestä huolimatta 17 osallistujaa. Paikalle oli tullut myös henkilöitä, jotka eivät olleet vielä koskaan tutustuneet Iidesjärven monipuoliseen luontoon. Onneksi taivas oli aika hyvin pilvessä estäen kuuman auringon suoran hehkun. Tuulikin viilensi ilmaa mukavasti. Oppaana toimi Jukka T. Helin

Heinäkuun alkupuolella lintujen laulukausi alkaa olla lopuillaan. Tosin monet linnut laulavat toista pesintää. Ja jokusia yölaulajia voi olla vielä äänessä. Kävelyn ajankohta klo 18 ja 20 välillä ei ole lainkaan parasta aikaa kuunnella lintujen laulua. Heinäkuun alkupuolella, kun lähtee liikkeelle heti auringonnousun kynnyksellä, voi vielä kuulla useankin linnun laulua. Heinäkuu onkin mainiota aikaa opetella emojen varoitusääniä ja poikasten ääniä.

Tavi lepäili sinisorsien seurassa kävelytien vieressä rannassa.

Länsipäässä saatiin seurailla kalatiirojen kalastelua ja lentelyä. Järvellä on jälleen havaittu useaan otteeseen lapintiirakin, mutta tällä kävelyretkellä lapintiira ei osunut kohdalle. Lapintiira on havaintojen mukaan kuljettanut kalaa järveltä jonnekin Nekalan suuntaan – varmaankin poikasilleen. Lapintiira pesii siis edelleen Tampereella Iidesjärven lähistöllä.

Vesilintupoikueita on pitkin järven rantoja. Kävelyretken aikana tavattiin silkkiuikkupoikueita, nokikanapoikueita, sinisorsapoikueita ja haapanapoikueita. Telkän poikaset olivat jo melkoisen suuria. Järven itäpäässä lintutornin tuntumassa uiskenteli laulujoutsenpariskunta yhden poikasensa kanssa. Järven joutsenpariskunta alkoi hautomisen melkoisen myöhään. Se onnistui saamaan yhden poikasen hautomisen päätteeksi.

Haapanapoikue lepäili puun rungolla veden päällä.

Järven länsipäässä katseltiin tavia lähietäisyydeltä sinisorsien seurassa. Joku tokaisikin, että tuossa on sinisorsan poikanen. Tarkempi tarkastelu osoitti kuitenkin, että kysymyksessä oli tavi. Nyt oli helppoa verrata myös, miten pieni tavi on verrattuna esimerkiksi sinisorsiaan.

Kalatiiroja saalistelee järvellä kymmenittäin.

Kaupungin multavarastolla yritettiin löytää varoittelevaa viitakerttusta. Viitakerttunenhan on pesinyt alueella. Kävelyn aikana viitakerttusta ei kuitenkaan havaittu. Sen sijaan satakielen varoittelua kuului. Tiklejäkin lenteli multavarastolla. Lehtokerttu innostui laulamaan laverteluaan kahden pajulinnun seurana. Sepelkyyhkyjä lenteli ja huhuili. Multavaraston merkitys Iidesrannan luonnon monipuolisuuden ylläpitäjänä on tärkeä. Siellä pesii useita lintulajeja. Alue on muuttoaikaan merkittävä lintujen ruokailu- ja lepäilyalue. Multavarastoa ympäroivä puuvyöhyke tulee myös säilyttää jatkossakin linnuille tärkeänä pesimä – ja ruokailukohteena.

Sinisorsan poikue.

Viljelypalstojen rantaruovikossa on laulanut viime päivinä aktiivisesti luhtakerttunen. Itse olen havainnut siellä viikon aikana kaksikin luhtakerttusta. Luhtakerttusta pidetään yölaulajana, mutta se saattaa laulaa myös päiväsaikaan. Tämä on tyypillistä ns. yölaulajille. Parhaiten yölaulajat ovat äänessä yöaikaan, mutta yölaulajien laulua saattaa kuulla myös päivällä valoisaan aikaan. Nopeasti ajatellen kaikista tyypillisin yölaulaja on kehrääjä, joka ei vapaaehtoisesti juurikaan liiku valoisaan aikaan.

Silkkiuikku ja poikanen.

Taimiston rannassa kuului varoitteleva satakieli, joka lauloikin pari säettä. Pari selkälokkia lepäili järvellä. Yksi komea selkälokki teki muutaman kaartelun aivan retkeilijöiden silmien edessä. Matonpesupaikan edustalla näyttää silkkiuikku vielä hautovan pesällään. Saa nähdä, tuleeko pesintäyrityksestä myöhäisiä poikasia. Liejukanaa, joka yllättäen tavattiin järvellä jokusia päiviä sitten ensimmäistä kertaa tänä kesänä, ei nyt kävelyn aikana havaittu. Liejukana osaa kätkeytyä hyvin taitavasti kasvillisuuden sekaan.

Kiitokset taas kaikille lintukävelylle osallistuneille! Uusia lintukävelyitä pyritään järjestämään elokuun aikana. BirdLife Pirkanmaan lintukävelyille ovat kaikki tervetulleita jäsenyydestä riippumatta, ellei nimenomaan toisin mainita.

Jukka T. Helin