Uutiset

Lintutilanne syyskuun vaihteessa

Marraskuun alun lintutilanne tästä, jäsentiedotteessa oli vanha linkki

 

Alkavan syksyn varmana merkkinä on kurkiparvien ilmaantuminen pelloille odottelemaan muutolle lähtöä. Pitkin kesää on näkynyt joitakin luppokurkiparvia. Niissäkin voi olla satakin lintua. Nämä ovat pesimättömiä kurkia. Elokuun loppupuolella on Pirkanmaan pelloille alkanut ilmaantua kurkiparvia tankkaamaan. Esimerkiksi Sastamalan Honkolassa on 26.8. oleskellut jopa 1 500 paikallisen kurjen parvi. Mainittakoon, että tunnetulla kurkipaikalla Vaasan Söderfjärdeniltä on tähän mennessä ilmoitettu jo yli 2 500 paikallista kurkea Tiira-lintutietopalvelun mukaan.

Kurkien ensimmäinen muuttopyrähdys on yleensä tapahtunut syyskuun ensimmäisellä tai toisella viikolla säistäkin riippuen. Kolea keli ja pohjoisenpuoleinen tuuli saa kurkia muuttomatkalle.

Alkavaa syksyä ennakoi myös vähitellen alkava hanhimuutto. Hanhet ovat olleet toistaiseksi pääasiassa metsähanhia. Pieniä muuttoparvia on havaittu elokuun lopun aikana. Ylöjärven Tunturavuorella havaittiin 177 muuttavaa metsähanhea 24.8. Sastamalan Stormista (jonne vaaditaan kulkulupa) on ilmoitettu 180 paikallista merihanhea. Sastamalan suunnalla merihanhia pesii nykyään useita pareja.

Vesilintumuuttoa voi havainnoida suurten vesistöjen rannoilla. Yksi mainio paikka on Näsijärven ranta-alueet Santalahdessa, Lapinniemessä tai Lentävänniemessä. On upeaa katseltavaa, kun vesilintujen suuri muuttoparvi lähestyy kaukaa Näsijärven selältä aamuruskossa ja lentää kaupungin yli. Nyt viimeistään syyskuun alkupuolella kannattaa mennä katselemaan, mitä Näsijärvi tarjoaa. Elokuun puolenvälin jälkeen on muuttanut vesilintuparvia, jotka ovat koostuneet muun muassa haapanoista, jouhisorsista, lapasorsista, taveista ja tukkasotkista. Mustalintu- ja pilkkasiipiparvia on havaittu jo aiemmin kesälläkin.

Jouhisorsaparvi Kuva Timo J. Palomäki

Paikallisia haapanakertymiä on ollut muun muassa 19.8. Tampereella Iidesjärvellä. Tuolloin järvellä lepäili ja etsi ravintoa 90 paikallista haapanaa. Kuhmoisten Tehissä (nykyään Pily:n toimialuetta) havaittiin 26.8. muuttavia jouhisorsia 266 yksilöä 14 parvessa. Taveja puolestaan ilmoitettiin Tampereelta Santalahdesta 27.8. kaikkiaan 150 yksilöä, joista 100 muutti ja 50 laskeutui muutolta paikalliseksi. Mustalintuja oli Tampereella Näsiselällä 27.8. paikallisena 160. Kun on mukava idänpuoleinen tuuli ja keli on kosteanhämärä, Näsijärven eteläpäässä voi lepäillä satojen paikallisten mustalintujen parvia. Joukossa on säännöllisesti pilkkasiipiä.

Jalohaikaroita on ilmoitettu pitkin Pirkanmaata. Suurin koskaan Pirkanmaalla havaittu jalohaikaraparvi ilmoitettiin 30.7. Tampeelta Lentävänniemestä. Tuolloin nähtiin 15 muuttavaa jonossa lentävää jalohaikaraa etelänsuuntaan vastarannalla.

Petolintujen muuttokin on käynnistynyt. Mehiläishaukkojen ja hiirihaukkojen havainnoimiseen on yksi hyvä paikka Ylöjärvellä sijaitseva Tunturavuori. Sieltä on esimerkiksi 27.8. ilmoitettu 15 muuttavaa mehiläishaukkaa. Muita hyviä muutonaikaisia petolintupaikkoja ovat Nokialla Alasenlahden pellot sekä Sastamalassa Villilän ja Vaunusuon pellot. Ensimmäiset muuttavat muuttohaukatkin on havaittu.

Sastamalassa Kiikoisten Kuorsumaanjärvi on oiva vesilintupaikka. Sieltä on havainto 27.8. peräti 109 paikallisesta nokikanasta. Muutoinkin järven vesilinnusto on monipuolista. Vesilinnut lisääntyvät ja monipuolistuvat, kun muuttokausi on meneillään.

Kahlaajia muuttaa etelään jo touko-kesäkuun vaihteesta alkaen. Tällöin voi havaita ensimmäisiä liroja ja valkovikloja. Punakuireja esimerkiksi muuttaa jo heinäkuun lopusta alkaen. Punakuirien muutto vaimenee syyskuun puoleenväliin mennessä. Punakuireja on muuttanut Pirkanmaalla loppukesän havaintojen mukaan tuollaiset 500 tähän mennessä.

Töyhtöhyypät alkavat kadota pesimäpaikoiltaan aikaisessa vaiheessa. Töyhtöhyyppien kerääntymäpaikkoja löytyy sitten tietyiltä paikoilta. Esimerkiksi Vesilahdelta Kirkkolahdelta on laskettu 26.8. töyhtöhyyppiä 431 paikallista yksilöä.

Pulmussirri on Pirkanmaalla harvinainen läpimuuttaja. Tämän loppukesän muuton aikana on ilmoitettu pulmussirrejä mukavasti. Esimerkiksi Stormin altailla ( vaatii kulkuluvan) on ollut 25.8. jopa 7 paikallista pulmussirriä. Pirkkalassa Pappilanniemestä on tehty havainto 8 muuttavasta pulmussirristä parvena. Kuhmoisten Tehistä, joka on tuonut Pirkanmaan muuttohavaintoihin oman tuntuvan lisäyksensä, on ilmoitettu 29.7. peräti 16 muuttavaa pulmussirriä.

Pikkusirri Tampereen Santalahdessa. Kuva Jukka T. Helin

Pöllöjen syyssoidin on alkanut. Nyt voi kuulla muun muassa lehtopöllöjä, viirupöllöjä ja huuhkajia. Kannattaa suunnistaa hämärään aikaan sopiville keväisille soidinpaikoille.

Haarapääskyparvissa on useilla paikoilla ollut 200 – 300 lintua. Esimerkiksi Tampereella Iidesjävellä on ollut hyvin haarapääskyjä. Iidesjärvellä oli muun muassa 350 paikallista ravintoa etsivää haarapääskyä 3.8. Lisäksi tervapääskyjä on havaittu Iidesjärvellä 200 paikallista yksilöä 31.7. Tampereelta Ruskon maankaatopaikalta on nähty 17.8. muuttavia tervapääskyjä 348 yksilöä. Nyt tervapääskyt ovat aika hyvin kadonneet maisemista.

Kottaraiskannat ovat mukavasti noususuunnassa. Suuria kottaraiskerääntymiä on mahdollista havaita myös Pirkanmaalla. Sastamalan Villilä on hyvä paikka nähdä kottaraisen suuria parvipalloja. Esimerkiksi 20.8. Villilässä havaittiin 5 000 kottaraisen kerääntymä.

Pihlajanmarjoja tuntuu nyt olevan runsaasti. Saa sitten nähdä, millainen tilhi- tai taviokuurnasyksy on tulossa. Vai ehtivätkö rastaat tyhjentää puut ja pensaat ensiksi? Rastaiden joukosta kannattaa etsiskellä harvinaisia rastaita loppuvuoden mittaan. Käpylintuja näyttää myös olevan liikekannalla.

Kaikille mukavia ja antoisia syksypäiviä lintujen seurassa!