BloggausUutiset

Joulukuinen lintukävely

BirdLife Pirkanmaan lauantaina 18.12.2021 pidetylle lintukävelylle osallistui nelisenkymmentä innokasta kävelijää. Kävelypaikkana oli Tampereella Hatanpään ja Rantaperkiön alue Pyhäjärven ranta-alueella.  Aamulla oli hämärää kuten yleensäkin tähän vuoden aikaan joulun tuntumassa. Keli alkoi kuitenkin kirkastua ennen lähtöhetkeä klo 10. Tuulikaan ei ollut liian kovaa, ja lämpötila oli nollan tuntumassa. Onneksi kävelytietkään eivät olleet erityisen liukkaita. Matkaan lähdettiin Ville Wallgrénin opastuksella Hatanpään kartanon viereiseltä parkkipaikalta.

 

Räkättirastasparven havainnointia Hatanpäällä arboretumissa.

Talvinen lintumaailma oli aika hiljainen. Varpusten ja punatulkkujen ääniä kuului jo lähtöpaikalla. Tiilirakennukset ja muut rakennukset koloineen ovat varpusten suosimia. Jonkin matkan päässä arboretumin puolella oli suurehko räkättirastasparvi. Arvion mukaan noin 250 räkättiä. Joukossa oli myös pieni tilhiparvi. Räkättirastaita on näkynyt Pirkanmaalla varsin suuria parvia, mutta tilhiparvet ovat olleet harvemmassa.  Suurimmissa Pirkanmaalla havaituissa rastasparvissa on ollut tuhansittain lintuja.

Kesykyyhky soidinlennolla arboretumin yllä.

Räkättirastaiden seulonnan yhteydessä kiikareihin osui muutama mustarastas ja kaksi järripeippoa. Kesykyyhkyt lentelivät soidinlentoa. Kesykyyhkyille on tyypillistä pesiminen myös talvikaudella. Joulukuu on kuitenkin pesimisen kannalta harvinaisempi ajankohta, mutta soidinvirettä tuntui ainakin olevan.

Arboretumissa havaittiin kaksi talvehtimaan jäänyttä järripeippoa. Pari järripeippoa lisää löytyi Rantaperkiön ruokinnoilta.

Pyhäjärvi oli aiemman pakkaskauden vuoksi laajalti jäässä. Vain kaukana Viinikanlahden suunnalla, missä jäätyminen muutoinkin etenee hitaasti ja järvi pysyy osittain auki koko talven, oli sulaa näkyvissä.

Tilhiä aamupäivän hämärässä oli niukasti rastaisiin verrattuna.

Rantaperkiön ranta-alueelle nouseva sillan luona oli muutama kymmenen sinisorsaa. Joukossa oli kööpenhaminalaista ”verta” saanut sinisorsakoiras. Sinisorsillakin tuntui olevan soidinmenoja. Viheltelyä ja muita ääniä kuului koko ajan.

 

Kööpenhaminalaisia piirteitä sinisorsakoiraassa Vihilahden rannalla.

Rantaperkiön rantametsässä on muutama lintujen talvinen ruokintapaikka, joita yksityiset lintuystävät pitävät yllä. Ruokintapaikat olivat ylättävän hiljaisia. Tämä johtui osaltaan leudosta säästä. Ruokintapaikoilta ja niiden tuntumasta havaittiin tali- ja sinitiaisia sekä kuusitiaisia. Hippiäinenkin esittäytyi. Parista kohtaa kuului käpytikan ääniä sekä närhien rääkynää. Pikkukäpylintuja lenteli rantametsikössä pieniä määriä. Käpylintujen määrät ovat olleet alkutalvella varsin merkittävät Pirkanmaalla. Käpylintuja on kuulunut yleisesti kaikkialla.

 

Rantaperkiön ruokinnalla oli lintuja vähän.

Rantaperkiön alueella tapaa usein talvikaudella petolintuja kuten kanahaukkoja tai varpushaukkoja. Lisäksi alueelta löytyy usein pöllö päivälevolta. Nyt ei näkynyt petolintuja eikä pöllöjä.  Merikotka oli kuitenkin oleillut samana päivänä Viinikanlahden sulan reunoilla varislinnut kavereinaan.

 

Rastasparvi arboretumissa.

Seuraavat lintulajit ainakin havaittiin: sinisorsa, käpytikka, tilhi, räkättirastas, mustarastas, vihervarpunen, urpiainen, viherpeippo, järripeippo, varpunen, kesykyyhky, pikkuvarpunen, varis, harakka, naakka, närhi, talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, hippiäinen, punatulkku ja pikkukäpylintu (22 lajia).

Pihlajanmarjoja riittää vielä marjalinnuille.

Kiitokset taas kaikille linturetkelle osallistuneille ja retken oppaalle Villelle! Seuraava lintukävely on tammikuun 16. päivänä sunnuntaina Tahmelan ja Pispalan suunnalla. Lähtopaikkana Tahmenlan lähde klo 10.00. Oppaana Jukka T. Helin.  Kaikki lämpimästi tervetuloa!

Rauhallista ja lämmintä joulua toivotellen

Jukka T. Helin