Lintujen tunnistaminenUutisetYleistä

Mikä tämä on? Talvipukuinen räkättirastas ja mustakaularastas

Talvi ja runsas pihlajanmarjasato on tuonut talvehtivat räkättirastaat suurina parvina Pirkanmaalle. Rastasparvien saapuessa kyselyt tunnistamattomista linnuista, samoin kuin ilmoitukset harvinaisista mustakaularastaista, ovat lisääntyneet. Lähes kaikille tuttu räkättirastas on talvella yllättäen erinäköinen kuin kesällä, ja siksi se helposti sekoitetaan myös mustakaularastaaseen, joka on havaittu Pirkanmaalla vain kahdesti.

Räkättirastas, kuva Reijo Lähteenmäki

Talvella räkättirastaan tunnistaa harmaasta päästä, valkoisista siiven alusista, keltaoranssista rinnasta, jossa on mustia, kylkiin jatkuvia täpliä. Valkoinen silmäkulmajuova voi olla voimakas tai heikompi, selkä on punaruskea ja yläperä harmaa.

Räkättirastas, kuva Pasi Alanampa.

Räkättirastaan silmäkulmajuova voi olla heikko. Rinnan kuvioinnissa ei ole selviä rajoja, vaan kuvio on reunoiltaan sotkuinen. Selän ja pään värien välissä on selvä väriraja.

Mustakaularastas
Mustakaularastas, kuva Mauri Sorri

Mustakaularastaalla musta leukalappu on selvärajainen. Kyljissä on harmaita viiruja, eikä rinnassa ole missään puvussa kellanoranssia. Selkäpuoli on tasaisen harmaanruskea, eikä pään väritykseen ole selvää kontrastia. Myös mustakaularastaalla voi olla heikompi tai vahvempi silmäkulmajuova. Mustakaularastaan siipien alapinnat ovat ruskeat, mistä lentävän linnun erottaa räkättirastaasta.