Pirkanmaalla havaittiin 1.12. – 28.12.2021 välisenä aikana 90 talvikauden lajia

Pirkanmaalla havaittiin 1.12. – 28.12.2021 välisenä aikana 90 talvikauden lajia
Joulukuun pakkasjaksot vaikuttivat siihen, että esimerkiksi vesilintulajeja on tässä joulukuussa ilmoitettu totuttua vähemmän. Muun muassa laulujoutsenet ovat vähissä. Edeltäneeltä parilta viikolta on raportoitu vain 6 laulujoutsenesta sulissa. Sen sijaan telkkiä on sulapaikoissa edelleen lukuisasti. Lempäälän Herralankoskelta -telkkien perinteiseltä talvehtimispaikalta Pirkanmaalla- on ilmoitettu joulun aikaan noin 50 telkkää. Telkkiä talvehtii myös Kokemäenjoessa. Haapanasta ja parista tavista on ilmoituksia Tampereelta.
Koskikaroja löytyy virtaavan veden sulapaikoilta, mutta ei mitään suuria kertymiä toistaiseksi. Joulun aikaan sekä Lempäälän Herralankoskelta että Nokian Siuronkoskelta havaittiin 4 koskikaran kertymä. Pikku-uikuista on havainto joulukuun ajalta Valkeakoskelta ja Nokialta.
Talvehtiva pikku-uikku Valkeakoskella Apian kanavalla parin vuoden takaa.
Valkoselkätikkoja on ilmoitettu kuluvan joulukuun aikana 11 paikalta. Mustapääkerttuja on tiedossa 3 paikalta. Punarinnoista on vain yksi havainto. Jokusia peukaloisia, rautiaisia ja hemppoja on lisäksi havaittu.
Valkoselkätikkakoiras Tampereella Kuuselanpuisto jokusen vuoden takaa.
Viime vuonna 2020 tähän samaan ajankohtaan oli havaittuja talvikauden lajeja 105 eli 15 enemmän kuin nyt. Esimerksi lajilistasta puuttuu viime vuoteen verrattuna usea vesilintulaji.
Mustapääkerttukoiras Tampereella Hatanpään arboretumissa viime vuonna 2020.
Alla lajilista talvikauden 2021-2022 lajeista tähän mennessä. Jos huomaatte puutteita, ilmoitelkaa.
Laulujoutsen, haapana, tavi, sinisorsa, alli, pilkkasiipi, telkkä, uivelo, isokoskelo, pyy, teeri, metso, peltopyy, fasaani, pikku-uikku, silkkiuikku, merimetso, harmaahaikara, merikotka, kanahaukka, varpushaukka, hiirihaukka, ampuhaukka, piekana, maakotka, tuulihaukka, nokikana, lehtokurppa, kalalokki, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, turkinkyyhky, huuhkaja, hiiripöllö, varpuspöllö, lehtopöllö, viirupöllö, harmaapäätikka, palokärki, käpytikka, valkoselkätikka, pikkutikka, pohjantikka, tilhi, koskikara, peukaloinen, rautiainen, punarinta, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, punakylkirastas, mustapääkerttu, hippiäinen, pyrstötiainen, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, pähkinänakkeli, puukiipijä, isolepinkäinen, närhi, harakka, pähkinähakki, naakka, varis, korppi, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, peippo, järripeippo, viherpeippo, tikli, vihervarpunen, hemppo, vuorihemppo, urpiainen, tundraurpiainen, pikkukäpylintu, isokäpylintu, taviokuurna, punatulkku, nokkavarpunen, pulmunen ja keltasirkku.
yht. 90 lajia