Petolintutilanne Pirkanmaalla alkutalvella 2021

Pirkanmaalla pyrkii talvehtimaan säännöllisesti vuosittain nykyisin ainakin muutama muuttava tai vaeltava petolintu. Jos myyräkanta on hyvä tai kohtuullinen, talvehtivia petolintuja on enemmänkin. Tällä hetkellä myyräkannat ovat hyviä muun muassa Pohjanmaalla, ja Savossakin myyriä on. Lapissa sen sijaan on huono myyrätilanne. Pirkanmaalla saattaa olla alueittain myyriä petolintujen ravinnoksi. Hiiripöllöjä esimerkiksi saapui vaelluksella Pirkanmaalle syksyllä aivan mukavasti. Näytti jopa siltä, että talvikaudella hiiripöllöjä olisi lukuisasti maakunnassa. Hiiripöllöt tuntuivat saavan myös myyriä ravinnokseen hyvin. Pöllöjen havaittiin varastoivan ylimääräisiä myyriä.

Ohilentävä hiiripöllö Kangasalan Sahalahdella joulukuussa 2019.

Joulukuussa talvikauden alkaessa ilmoitettujen hiiripöllöjen määrä on jäänyt yllättävän niukaksi. Pirkanmaalta on raportoitu 17 hiiripöllöä. Suuri osa syksyn hiiripöllöistä näyttää vaihtaneen aluetta maakunnan ulkopuolle. Ilmoitetut joulukuun hiiripöllöt sijoittuvat seuraavasti: Hämeenkyrö 5, Ikaalinen 1, Kangasala 1, Lempäälä 1, Nokia 1, Orivesi 1, Ruovesi 2, Sastamala 1, Tampere 1,  Vesilahti 1, Virrat 1 ja Ylöjärvi 1.

Varpuspöllöjä on tiedossa hieman vajaa 20 joulukuun ajalta maakunnasta. Varpuspöllön tapaa usein talviruokintapaikan tuntumasta. Lehtopöllöjä on ilmoitettu 9 yksilöä. On jo kuultu lehtopöllöjen soidintakin. Monet lehtopöllöt aloittavat soitimen nykyisin varsin aikaisin. Tampereen kaupungin esikaupunkialueilla pitää reviiriä useampikin lehtopöllö. Näin myös varsin urbaanissa ympäristössä voi kuulla lehtopöllön kissamaista naukumista, Lisäksi parista huuhkajasta ja yhdestä viirupöllöstä löytyy havainto kuluvalta joulukuulta.

Varpuspöllö Kangasalan Kuhmalahdella tammikuussa 2020.

Merikotkia on havaittu totuttuun tapaan kymmenittäin tälläkin alkaneella talvikaudella. Parhaimmat mahdollisuudet havaita merikotkia on Pyhäjärven Säijänselkä ja Valkeakoskella Viidennumeron ympäristö. Säijänselältä on jo ilmoitettu yhdeltä näkemältä 42 merikotkaa. Pari paikallista maakotkaakin on havaittu.

 

Merikotka Tampereen Iidesjärveltä lokakuulta 2020.

Piekana yrittää talvehtimista ainakin kahdella paikalla – Hämeenkyrössä ja Valkeakoskella. Paikallisia hiirihaukkoja on havaittu joulukuun aikana 4-5. Ainakin Urjalassa ja Hämeenkyrössä on talvehtimista yrittäviä hiirihaukkoja. Tuulihaukkoja on ilmoitettu joulukuulta ainakin 6 paikalta ja ampuhaukkoja 5 paikalta. Kana- ja varpushaukkoja näkee Pirkanmaalla talviaikaan lukuisasti. Esimerkiksi Tampereella ovat eri-ikäiset kanahaukat ja varpushaukat yleinen näky.

 

Talvehtiva piekana Valkeakoskelta Linnasten aukealta helmikuulta 2020.

 

Isolepinkäisiä on joulukuun ajalta ynnäilty tietojen mukaan tuollaiset 50 eri yksilöä. Tämä osoittaa, että ravintoa löytyy ainakin paikka paikoin maakunnasta.

Isolepinkäinen Tampereen Iidesjärveltä joulukuulta 2020.

Petolintujen havainnointi ja kuvaaminen on talvikaudelle sopiva harrastusmuoto. On vain muistettava, että petolintujen päivälevon ja ravinnonetsinnän häiritseminen ei ole hyväksyttävää eikä lainmukaistakaan. Tästä syystä on aina tarkoin mietittävä, miten tarkkaileminen ja kuvaaminen voidaan tehdä siten, että toiminta tapahtuu linnun ehdoilla ja mahdollisimman vähän häiriötä aiheuttaen.