HavainnotUutiset

Kaakkuri lähti omatoimisesti Tampereen Viinikanojalta 6.1.2022

Kaakkuri lähti omatoimisesti Viinikanojasta
Tietojen mukaan viime maanantaina 3.1.2022 pelastuslaitos oli siirtänyt Nekalan siirtolapuutarhasta löytyneen kaakkurin Viinikanojan länsipäähän. Miten kaakkuri oli joutunut siirtolapuutarhaan maalle? Onko se ollut heikkovoimainen? Vai onko esimerkiksi tiheä lumisade vaikuttanut tähän? Kuikkalinnut saattavat toisinaan harhautua laskeutumaan maalle vaikkapa kiiltävälle asfaltille. Ne eivät tällöin ole välttämättä huonokuntoisia. Pirkanmaalta BirdLife Pirkanmaan toimialueelta löytyy kautta aikain Tiira-lintutietopalvelusta 13 tammi-helmikuista kaakkurihavaintoa.
Kaakkuri nousi jään reunalle ja aivan kuin tutki tilannetta.
Kaakkuri uiskenteli tiistain ja keskiviikon Viinikanojassa. Pakostakin se oli pelottoman oloinen puikkelehtien sorsien joukossa. Kalaakin kaakkuri sai tietojen mukaan runsaasti. Kaakkuri vaikutti hyvinvoivalta ja se liikkui aktiivisesti. Se teki myös lentopyrähdyksiä -tosin ahtaan ojan ylle kaartuvat oksat estivät sen. että lintu olisi kyennyt halutessaan ottamaan korkeutta ja poistumaan paikalta. Kaakkuri ui useaan otteeseen niin pitkälle Viinikanojan länsipäähän kohti Viinikanlahtea kuin jäätilanne salli.
Kaakkuri ui Lokintaipaleen sillan pielessä.
Monet kantoivat huolta kaakkurin tulevaisuudesta tuossa kapeassa ojassa. Itsekin pohdin, onko se laissa mainitussa avuttomassa tilassa? Kalaa se sai hyvin ja oli hyväkuntoinen, mutta huolta aiheutti se, pystyykö lintu poistumaan omatoimisesti ojasta.
Tänään torstaina loppiaisena kävin paikalla. Kaakkuri tuntui olevan tavallista levottomampi ja se lenteli useaan kertaan lyhyitä matkoja ojassa. Sitten kaakkuri tuli Viinikanojan länsipäähän Lokintaipaleen sillan pieleen. Meni sillan alta rumpua pitkin toiselle puolelle tietä. Se tuli sieltä vielä takaisin, mutta palasi nopeasti takaisin sillan itäpuolelle. Näin se oli tehnyt myös esimerkiksi eilen .
Kaakkurilla oli seuranaan sinisorsia. Hieman eripuraakin esiintyi.
Kaakkuri kiljuikin Viinikanojassa oleskelun aikana. Oli mukava kuulla sen ääntä vähän oudommassa ympäristössä.
Nyt kaakkuri nousi kuitenkin jäälle. Se seisoi jään reunalla kuin tutkien tilannetta. Sitten se yllätti ainakin allekirjoittaneen täysin. Kaakkuri lähti juoksemaan jäätä pitkin kovaa vauhtia ja oli kohta jo irti jäästä. Vähän ennen vastarannan pusikkoa se kääntyi järvelle päin ja otti korkeutta. Se lensi ensin itäiseen suuntaan ja kaarsi sitten kohti pohjoista. Toivottavasti löytää jostakin hyvän ravinto- ja lepopaikan.
Ennen lähtöä laitettiin vielä hetkinen pukua kuntoon.
Kaakkurin lähtö omin voimin kertoi sen olevan hyvävointinen. Ravintoa oli saatu Viinikanojasta. Se osoittaa myös sen, että kaakkuri pääsee lentoon myös aika helposti jäällä tai maalla juosten. Tarvitaan vain riittävästi väljyyttä lentokorkeuden saamista varten. Kaakkuri näytti, ettei se ollut läheskään niin avuton kuin ehkä vaikutti.
Onnea kaakkurille tuleviin seikkailuihin!
Kaakkuri alkaa kohota jään pinnasta. 6.1.2022 noin klo 11.50.
Liitteenä kuvia tältä päivältä loppiaiselta 6.1.2022.
Jukka T. Helin