Bloggaus

Muutontarkkailua Nokian Alasenlahdella 9.4.2022

Muutontarkkailua Nokian Alasenlahdella 9.4.2022


Parikymmentä henkilöä saapui Alasenlahdelle havainnoimaan kevään muuttolintuja. Sää oli melko viimainen ja kylmä, mutta kalasääski saapui Kulovedelle ajallaan. Komeasti lekutellen sääksi kalasteli lahdella katsojien ja kuvaajien iloksi.

Oppaina toimivat Jukka T. Helin ja Jarmo Koivisto Pilystä / Nokian Lintukoulusta.

Kalasääski kalasteli lahdella tuloksettomasti.

Pikkutikka-koiras lensi rannassa havainnoijien ylitse. Yksi tukkasotka löytyi telkkäparvesta sekä laulujoutsenten läheltä kaksi merihanhea. Nuori merikotka istui Knuutilan rannan ruovikon reunalla aterioimassa.

Varpushaukka hätyytteli pellolla olevia kiuruja ja kottaraisia ym. Pelloilla oli vähintään 200 töyhtöhyyppää, 15 pulmusta, parisenkymmentä kiurua, kaksi naurulokkia ja kaksi kalalokkia. Fasaani kiekui reviiriään. Varislinnut varoittelivat. Kevät on alkanut, vaikka hanki peittää vielä maiseman.

Yksittäinen kurki huuteli seuraa lumisella pellolla.

Lajeja havaittiin Alasenlahdella 35:

– laulujoutsen, meri- ja kanadanhanhi, töyhtöhyyppä, kurki, telkkä, tukkasotka, sinisorsa, isokoskelo, harmaa-, kala- ja naurulokki, sääksi, merikotka, hiirihaukka, varpushaukka, fasaani, harakka, korppi, naakka, varis, sepelkyyhky, kottarainen, kulorastas, pikkutikka, palokärki, hemppo, peippo, viherpeippo, vihervarpunen, kiuru, pulmunen, pikkuvarpunen, keltasirkku

Edenin rannassa käytiin lisäretkenä katsomassa vesilintuja:

– nokikana, tukkakoskelo, silkkiuikku, selkälokki, tavi, mustalintu sekä aivan retken päätteeksi bongattiin Siuronkosken virtavästäräkki.

Anne Viitalaakso