AtlasUutiset

Lintuatlas etenee!

Pääsiäinen toi lämpimät kelit ja muuttolintuja on jo saapunut runsaasti Pirkanmaallekin. Atlaskausi on ollut käynnissä maaliskuun alusta alkaen, ja yhdistyksen vastuulla olevista 122 atlasruudusta 84:ltä on jo hajahavaintoja. Parhaiten kartoitettu ruutu, Valkeakosken keskusta, pääsee pian välttävästi kartoitetun tasolle. Valkeakosken Metsäkansan ja Saarioispuolen sekä Kangasalan Roineen ruudut ovat hyvällä mallilla ja lähestyvät ensimmäistä luokitusastetta, välttävää. Kartoitustasothan olivat ei havaintoja, satunnaishavaintoja, välttävä, tyydyttävä, hyvä ja erinomainen. Startti on siis ollut erinomainen, lisää havaintoja kaivataan vielä!

Ruudut, joilta ei ole vielä havaintoja sijoittuvat Punkalaitumelle, Sastamalaan, Ikaalisiin ja Ruovedelle. Retkeilyä kannattaa suunnata alueille, joilta ei ole vielä havaintoja. Pirkanmaan ruutujen tilannetta on helpoin seurata yhdistyksen atlasruutusivulta, Pirkanmaan atlasruudut . Ruudut on jaoteltu kunnittain, jotta atlasretkeilyä on helppo suunnittella!

Ensimmäiset varislinnut ovat jo pesäntekopuuhissa, juuri saapuneet muuttolinnut, peipot, punarinnat ja rastaat laulavat ja teerien soidin on käynnissä. Nyt kannattaa ilmoittaa havainnot pesimävarmuusindeksin kanssa Tiiraan! Vaikka et olisi varsinaisesti atlasretkellä, muista indeksin lisäys tiirahavaintoihin. Indeksien merkitykset löydät täältä: Pesimävarmuusindeksi. Jos sinulla on Android-puhelin, TiiraNomadi appi tekee havaintojen ilmoittamisesta helppoa ja nopeaa ja kännykän paikannus huolehtii havainnot automaattisesti oikeaan paikkaan.

Nähdään atlasretkillä!

Naakkapariskunta pöntöllä. Kuva Reijo Lähteenmäki.