Bloggaus

Pilyläisten retki Ahvenanmaalle Kökarin saarelle

Pilyläisten retki Ahvenanmaalle Kökarin saareen

Ryhmä pilyläisiä teki yhdistysretken Kökarin saarelle laajennettuna viikonloppuna 27.5. – 30.5.2022. Retkeläisiä oli 14. Matka alkoi varhain aamuyöstä Tampereelta perjantaina, koska laiva lähti Korppoosta Galtbyn satamasta klo 10.00. Aikaa piti varata riittävästi, jotta kahden lossin kautta kulkeminen onnistuisi ajoissa satamaan. Oppaana matkalla toimi saaren hyvin tunteva Suvi Riihiluoma. Tässä vielä suuret kiitokset Suville hyvin johdetusta retkestä ja asiantuntevasta opastuksesta.

Merikotkat pienoisessa sumussa menomatkalla laivan kannelta kuvattuna.

Kökar on n. 2×5 km laajuinen saari Ahvenanmaalla. Siellä on asukkaita runsas 200. Etenkin viime vuosina Kökar on tullut tunnetuksi linnuista. Linturetkeily ja lintujen havainnointi saaressa on kasvanut.

Olen itse käynyt saarella pikaisesti pari kertaa bongausreissuilla. Yhden kerran kävin bongaamassa pikkulapasotkan. Näistä bongausreissuistani on kulunut jo pitkä aika, joten muistikuvat saaresta olivat vähäiset. Tästä syystä oli mukavaa terästää näitä vanhoja muistikuvia.

Laivan kannelta voi merimatkan aikana (kestää n. 2.5 h) seurata näkyvää linnustoa – etenkin, jos keli on suotuisa. Tällä kertaa merimatkalla oli jonkin verran sumua, mutta lintuhavaintojakin saatiin. Merikotkia ja merikihuja näkyi. Alueella harvinainen vaalean muodon merikihukin osui kiikareihin. Telkkiä, tukkasotkia ja haahkoja oli parvittain. Haahkan poikasiakin havaittiin. Samoin kyhmyjoutsenia. Laulujoutsenten loytäminen kyhmyjoutsenten joukosta on vaikeaa. Nytkään ei koko retken aikana havaittu yhtäkään laulujoutsenta.

Tummanmuodon merikihu.

Saaren satamasta suunnattiin kohti majoituspaikkaa, joka oli Brudhäll Hotel. Tämä sijaitsee mielestäni hyvin saaren siinä osassa, josta oli helppo lähteä retkelle saaren eri osiin. Ruoka oli hyvää ja maukasta. Pizzaakin tuli syötyä yllin kyllin.

Pikkulepinkäiskoiras auringon väreilyssä tien vieressä.

Hotellin rannassa saattoi havainnoida ainakin kolmea mustakurkku-uikkuparia. Mustakurkku-uikut ovat Kökarissa ja muuallakin saaristossa yllättävän runsaslukuisia. Pirkanmaallahan tuo laji on nykyisin varsin vähälukuinen ja vähenevä. Hotellin rannan tuntumassa kierteli punajalkavikloja ja lapasorsia. Välillä hotellin yli lenteli vesilintuparvia kuten telkkiä, tukkasotkia ja pilkkasiipiä. Hemppoja liikkui ja lauloi hotellin lähituntumassa. Kottaraisia näkyi hotellin ympäristössä lukuisasti kuten kaikkialla saaressa. Kottaraisen poikaset olivat kohta lähtemässä pesäkoloistaan.

Mustakurkku-uikku on saaressa yleinen laji.

Retken aikana tehtiin kaksi yölaulajaretkeä. Satakielten määrä tuntui saaressa lisääntyvän tuntuvasti retken aikana. Ehkäpä myöhäinen kevät vaikutti sen, että yölaulajat olivat myöhässä Kökarissakin. Satakieliä oli lukuisasti saaressa. Lähes jokaisella yöretkipysähdyksellä kuultiin satakieli tai pari.

Pilkkasiipiä. Pilkkasiipiä näkyy Kökarin rannoilla lukuisasti.

Itseäni ihmetytti se, että muita yölaulajia saaressa ei löytynyt. Vain yksittäinen havainto viitakerttusesta. Viimeisenä retkipäivänä maanantaina löytyi lisäksi luhtakana (Finnö Svarbokil). Samassa ruovikossa lauleskeli änkyttäen rytikerttunen sekä myös ruokokerttunen. Rytikerttunen on saaressa yleinen, ja ruokokerttunen hyvinkin harvinainen.

Hylkeenpyytäjien muinainen suojapaikka

Näkymä majapaikan rantaan

Hernekertun, pensaskertun ja mustarastaan laulua kuuli kaikkialla. Parhaimmissa lehdoissa kuului lisäksi mustapääkerttuja ja lehtokerttuja. Kultarinta on saarella yleinen. Retkeläiset saivat kaikessa rauhassa opiskella eri kerttujen tunnistamista laulun perusteella. Yksi retkeläinen totesikin, että on ihme, ellei nyt tästä lähtien erota eri kerttuja toisistaan.

Kyhmyjoutsenia.

Kirjokertun havaitseminen oli aika hankalaa. Kirjokertulle tyypillistä rätinää kuultiin parina päivänä. Lopulta saatiin kuunnella myös kirjokertun laulua, jonka joukossa kuului myös rätinää. Kirjokerttuhan on katoamassa mantereelta. Kirjokerttuja löytyy vielä saaristosta. Kökar on yksi paikka, jonne usein mennään juuri kirjokertun vuoksi. Pirkanmaalla jokusia kirjokerttuja on viime vuosien aikana havaittu syksyisin.

Punajalkaviklo on Kökarissa näkyvä ja kuuluva kahlaajalaji.

Yhtenä yönä yolaulajaretkellä havaittiin suuri vesilintumassa Oppsjön vesissä. Telkkien kanssa paikalla oli ainakin muutamia tuhansia vesilintuja. Paikka lienee jonkinlainen perinteinen paikka koiraslintujen kokoontumiseen pesinnän jälkeen.

Tukkakoskelokoiras

Hyviä lintupaikkoja Kökarissa ovat muun muassa kirkon ympäristö Hamnössä ja museon metsikkö ranta-alueineen. Kirkon hautausmaalla ja kirkon katolla liikkui mustaleppälintunaaras yhtenä retkipäivänä. Kirkon lintulavan edustalta voitiin seurata luotokirvisen lentelyä. Kirkon parkkipaikalta lähtevä ns. mietiskelijän polun varrella laulelevat punavarpuset, peukaloiset, kultarinnat, mustapääkertut, lehtokertut ja pensaskertut useiden muiden lajien lisäksi. Broholmenin rannalla uiskenteli kaksi mustakurkku-uikkuparia. Siellä oli mahdollisuus kuunnella rytikerttusen laulutaitamista. Vedessä havaittiin lisäksi uiva rantakäärme. Käärmeitä näkyiyllättävänkin vähän.

Mustaleppälintunaaras kappelin katolla Hamnössä.

Sää pysyi retken aikana kohtuullisen hyvänä. Pieni sade ei haitannut. Tuulikin oli maltillista tai lähes tyyntä. Retki oli onnistunut. Se antoi mukavaa vaihtelua retkeilyyn Pirkanmaalla. Voin lämpimästi suositella tutustumista Kökarin luontoon.

Jukka T. Helin