Mediatiedotteet

Kanadanhanhipoikueita ahdisteltiin veneellä Sastamalassa

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen tiedote 12.7.2022:

Sastamalassa yritettiin vahingoittaa kanadanhanhia ja niiden poikasia

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys sai silminnäkijätiedon tapahtumasta, jossa busterveneilijä ajoi kovalla vauhdilla toistuvasti useaan otteeseen kahden kanadanhanhiperheen päälle (poikasia oli ainakin lähemmäs 10) ja aivan hanhien vierestä.

Sunnuntaiaamulla 10.7.2022 Sastamalassa Kulovedellä Nokian ja Sastamalan rajan tuntumassa uiskenteli kaikessa rauhassa kaksi kanadanhanhiperhettä järvellä. Yhtäkkiä paikalle ajeli veneellä mieshenkilö lähisaaresta. Veneilijä suuntasi uivia kanadanhanhia kohti. Hän toisti lähestymisen kovalla vauhdilla useaan otteeseen ajaen kanadanhanhien sekaan, joten mistään tarkoituksettomasta toiminnasta ei ollut kysymys. Tavoitteena lienee ollut ajaa hanhien päälle ja vahingoittaa hanhia.

Kun toinen veneilijä saapui alueelle, kyseinen busterveneilijä lopetti kanadanhanhien ahdistelemisen ja poistui vaivihkaa paikalta. Epäselvää on, menehtyikö kanadanhanhien ahdistelun tuloksena hanhia. Erityisen raskauttavaa tapauksessa on se, että ilmeisenä tavoitteena oli tahallisesti vahingoittaa parvea, jossa oli mukana poikasia.

Kanadanhanhi on riistalaji. (metsästyslaki 5§). Kanadanhanhen metsästysaika on pelloilla 10.8. – 20.8.2022 ja muutoin 20.8. – 31.12.2022. Rauhoitusaikana riistaeläintä ei saa metsästää tai vahingoittaa eikä soidinta, pesintää tai poikasia saa häiritä (metsästyslaki 37§). Näin ollen riistalinnut ovat metsästyskauden ulkopuolella samanlailla rauhoitettuja kuin rauhoitetut linnut luonnonsuojelulailla.

Sastamalan tapauksesta on tehty tutkintapyyntö poliisille.

Vastaavanlaisia tapauksia tulee tietoon vuosittain Pirkanmaaltakin. Emolintuja ja poikasia pyritään tarkoituksellisesti häirttsemään tai vahingoittamaan esimerkiksi päästämällä koiria irti lintujen joukkoon, ajamalla polkupyörillä lintujen päälle, ampumalla lintuja jousipyssyillä ja heittelemällä lintuja kivillä. Vesilintuja ja niiden poikasia ahdistellaan veneillä tai muilla vesikulkuneuvoilla. Tuollaista toimintaa on vaikea ymmärtää. Se on myös selkeästi lainvastaista. Tapauksiin tulee entistä herkemmin puuttua niin paikan päällä kuin virallistakin tietä. Vain näin voidaan estää tekoja jo ennakolta. Valistuskin on tärkeää.

Vaikka pesintäkausi alkaa olla lopuillaan, maalla ja vesissä liikkuu edelleen runsaasti pieniä linnunpoikasia. Monella linnulla on toinen pesintäkierros käynnissä. Koiria ja kissoja ei saa pitää vapaana. Muutoinkin on liikuttava luonnossa siten, ettei lintuja ja muita eläimiä häiritä. Koukut ja siimanpätkät tulee kerätä mahdollisuuksien mukaan tarkoin pois kalastuspaikoilta.

Vastuunsa tunteva ihminen kunnioittaa luontoa!

Luonnonsuojelulaissa säädetään lain 39§:ssä:

Kiellettyä on rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden:

1) tahallinen tappaminen tai pyydystäminen;

2) pesien sekä munien ja yksilöiden muiden kehitysasteiden ottaminen haltuun, siirtäminen toiseen paikkaan tai muu tahallinen vahingoittaminen; ja

3) tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin niiden elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla.

Jukka T. Helin

Puheenjohtaja

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys