Bloggaus

Elokuinen lintukävely Tampereella Iidesjärvellä

Viime tiistaina 9.8.2022 Tampereella Iidesjärvellä pidettiin perinteinen elokuu alkupuolen lintukävely. Lintukävelyt ovat hyvin suosittuja, Oppaana toimi Pily:n retkikummi Olavi Kalkko. ”Olli” on hyvin kokenut ja monipuolinen lintutuntija. Hän on pidetty lintukävelyjen vetäjä. Lintukävelyt alkavat arikisin klo 18.00. Paikalle oli kokoontunut viitisenkymmentä kävelylle lähtijää.

Tavi nauttii vesikylvystä.

Elokuun ilta oli kaunis, tyyni ja lämmin. Hieman liian komea esimerkiksi kahlaajia ajatellen. Kahlaajia on muutaman viikon ajan havaittu Iidesjärvellä. Liroja kävelee ruokaillen leväpeiton päällä. Vesipääsky, joka on harvinainen vierailija Pirkanmaalla muuttoaikaan, havaittiin useana päivänä Iidesjärven länsipäässä. Valkovikloja nähdään ja kuullaan lähes päivittäin korkeintaan muutamia. Mustaviklokin on loppukesän aikana saatu kiikariin. Metsävikloista on havaintoja. Nyt tiistain kävelyillan aikana levän päällä oli vain liroja sellaiset vajaa parikymmentä.

Ei-juhlapukuisen sinisorsakoiraan tuntee keltaisesta nokasta.

Tähän aikaan on mainio tilaisuus vertailla aikuisten ja nuorten vesilintujen pukujen eroja sekä ei-juhlapukuisia vesilintukoiraita. Järven länsipäässä voitiinkin katsella esimerkiksi sinisorsia, taveja, nokikanaoja, haapanoita, telkkiä ja silkkiuikkuja. Uhanalaisia nokikanoja on Iidesjärvellä tänäkin kesänä mieluisan suuri määrä. Pari punasotkakoirastakin oli näkyvillä kauempana järvellä.

Haapana lepäilee rannalla. Kuvasta ei ole helppoa määrittää haapanaa. Kun tarkkaan katsoo, riittävä määrä tuntomerkkejä näkyy.

Tässä kuvassa haapana näkyy paremmin.

Iidesjärvellä on näkynyt säännöllisesti loppukesäisin ja syksyisin harmaahaikaroita. Viime vuosina on vaikuttanut, että haikaroiden määrät ovat vähentyneet, vaikka järvessä on esimerkiksi pikkukalaa hyvin. Kävelyn aikana ei loydetty yhtäkään harmaahaikaraa, vaikka muutamia yksilöitä on tänäkin kesänä jo näkynyt. Kaulushaikarakaan ei lennellyt. Jalohaikaraakin on odotettu lopppukesän vieraaksi.

Pensaskerttu entisellä kaatopaikalla.

Petolinnuista näkyi Kalevanharjun päällä lennellyt nuolihaukka. Nuolihaukka kuuluu järvellä saalistelevaan lintulajistoon. Ampuhaukkaa, tuulihaukkaa, varpushaukkaa, kanahaukkaa tai ruskosuohaukkaa ei osunut kävelyllä kiikareihin, vaikka nämäkin lajit voi havaita Iidesjärvellä.

Lumpeenkukkia taimiston edustalla.

Aikuisia ja nuoria tiiroja lentelee järvellä siellä ja täällä. Tiirojen ääniä, joista erottaa hyvin nuoren tiiran äänet, voi kuulla. Lokkien joukosta voi löytää muutamia naurulokkeja ja selkälokkeja. Tiirojen ja naurulokkien muutto on ollut jo jonkin aikaa hyvässä käynnissä. Nuoret lokit on syytä katsoa tarkkaan, koska joukosta voi loytyä vaikkapa nuoria pikkulokkeja.

Liroja ja muita kahlaajia kävelee ruokaillen levien päällä.

Pikkulintujen laulukausi on ohitse. Tosin useilla lajeilla kuten pajulinnulla, tiltaltilla ja punarinnalla on myös syyslaulua. Iidesjärven pensaikot ovat yllättävän tyhjäntuntuisia. Lintuja löytyy kutsu- ja varoitusäänten perusteella, mutta edelleen on sama tunne kuin koko kesän ajan, että useira lintulajeja on ollut tänä pesimäkautena melkoisen vähän.

Lintukävelyn osallistujia entisellä kaatopaikalla.

Kävelyn aikana kuului lukuisasti vihervarpusia. Joitakin rastaitakin oli liikekannalla. Vielä vähän aikaa sitten järven ruovikot olivat täynnä ruokokerttuspoikueiden ääniä, mutta nyt ruovikot olivat melkoisen hiljaisia. Entisen kaatopaikan alueella on ollut loppukesän aikana jo usean kymmenen linnun tikliparvia sekä pikkuvarpusia. Sieltä on havaintoja pikkulepinkäisestä, punarinnoista, pensaskertuista ja viitakerttusista. Kun kävelin alueen läpi ennen lintukävelyn alkua, risukossa oli pensaskerttu. Kävelyn aikana entinen kaatopaikka oli yllättävän tyhjä. Joitakin pieniä lintuja vilahteli risukossa ja kasvillisuuden seassa, mutta ne eivät äännelleet. Lintuja ei myöskään saatu riittävän hyvin näkyviin, joten määrityksiä ei kyetty tekemään.

Laulujoutsenet ovat viihtyneet viime päivinä naurulokkien pesimälautalla. Poikasia on edelleen seitsemän, joten kaikki kuoriutuneet poikaset ovat selviytyneet.

Etelärannan matonpesupaikalta voitiin tarkkailla järven itäpäätä. Naurulokkien pesimälautalla on viime päivinä majaillut laulujoutsenpoikue. Saa sitten nähdä, onko laulujoutsenilla ensi keväänä aikomus pesiä lautalla (tämäkin on mahdollista) vai pesivätkö ne perinteisillä pesäkummuillaan. Toivottavasti pesäkummut kelpaavat edelleenkin.

Kiitokset taas kaikille lintukävelylle osallistuneille. Suuret kiitokset myös kävelyn oppaalle. Tavataan parin viikon päästä uudestaan.

Jukka T. Helin