Lintukävely Tampereella Iidesjärvellä 23.4.2023

Viime sunnuntaina pidettiin Pilyn lintukävely Iidesjärven rannalla. Sää oli poutainen, mutta aika pilvinen. Tuulinen viima tuntui jonkin verran tehden kylmyyden tunetta. Lähtöpaikalle järven länsipäähän kertyi runsaan 60 osallistujan joukko. Oppaana toimi Jukka T. Helin.

Edellisen viikon aikana järvi oli vapautunut jäästä. Näin ollen vesilinnut olivat hajaantuneet pitkin järveä. Kun sulaa oli vain järven länsipäässä, siellä oli nähtävissä muun muassa nokikanojen keskinäisiä taisteluita. Nokikanat olivat kerääntyneet ahtaasti toisiinsa nähden pienehkössä sulassa.

Västäräkkejä keikutteli pitkin matkaa.

Lähtöpaikan tuntumassa tavattiin iloisesti tsilputtava västäräkki. Västäräkkejä oli useita muuallakin kävelyreitin varrella. Naurulokkeja kierteli karheasti äännellen länsipään yllä. Välillä naurulokkeja istui katulampun päällä. Jostain kaukaa järveltä kuului kaakkurin lentoääni. Kaakkureita ja kuikkia kpkoontuu järvelle ruokailemaan, esittämään soidinmenoja ja lepäilemään, koska pesimälammet ja muut vesistöt ovat vielä liikaa jäässä. Kaakkureiden soidinhuuteluun liittyviä kiljahduksia kantautuu järveltä rannoille.

Naurulokkeja oli järvellä useita satoja. Saa nähdä, paljonko naurulokkeja jää pesimään.

Länsipäässä tavattiin jokusia nokikanoja, telkkiä ja isokoskeloita. Jostakin kantautui pajusirkun surumielinen ja laskeva tsiyy vihellys. Pajusirkkureviireitä löytyy Iidesjärven rannoilta lukuisasti. Pienen kävelymatkan jälkeen voitiin kuunnella punarinnan solisevaa kevätlaulua polun vieressä. Pumppaamon luota havaittiin useita vesilintuja järvessä. Tukkasotkia ja haapanoita uiskenteli tarkkailtavina. Joku nappasi myös lapasorsaparin, joka kuitenkin lähti pian lentämään itää kohti. Samana päivänä oli lintutornin edustalla ollut jo useita lapasorsia paikallisina. Pari upeaa kuikkaa kellui ja sukelteli ollen hyvin näkyvissä. Koirastavikin paljasti itsensä krlik-äänellään.

Tiltaltti saatiin lintukävelyn lajilistaan.

Matka jatkui totuttua reittiä kohti kaupungin multavarastoa eli entistä kaatopaikkaa. Kaatopaikan vieressä on vanhaa lahopuustoista metsää, jota tikat suosivat. Nytkin kuultiin lähes välittömästi pikkutikan kiikitystä. Pikkutikka rummuttelikin välillä. Tuolla alueella kaatopaikan ympäristössä pesii pikkutikka vuosittain. Iidesjärven rannoilla on 3-4 pikkutikkareviiriä. Tiltaltti tiputteli vappusimaa, ja mustarastas huiluili koreasti. Kaukaa kuului myös fasaanikukon kiekaisuja. Fasaaneita on Iidesjärven rannoilla hyvin.

Fasaanikukko pörhistelee ja kiekuu soidinhuumassa. Kuvattu kaatopaikalla aamupäivällä ennen kävelyn alkua.

Kaatopaikalla oli aika hiljaista. Tiklien lentoääniä kuului. Pieni kurkiparvi oli muutolla ja lensi järven yli pohjoista kohti. Lopulta voitiin nauttia rautiaisen laulusta. Rautiaisen tuntee yllättävän harva. Tämä johtuu rautiaisen aika värittömästä harmaanruskeasta olemuksesta. Rautiaisen laulukin on melko hiljaista monen muun linnun lauluun verrattuna, joten laulu sotkeutuu helposti muiden lintujen laulukuoroon. Rautiaisen löytää tyypillisesti kuusimetsistä, jossa se se laulaa usein näkyvästi kuusen latvassa. Kaatopaikalla vilahti myös sepelkyyhky. Räkättirastaiden ja punakylkirastaiden ääniä ja laulua kuului kauempaa.

Pikkutikkaa etsittiin. Ja löytyihän se.

Etenimme rantapolkua pitkin kohti niemen kärkeä, jossa on laiton tulentekopaikka. Järvessä oli nähtävillä samoja vesilintuja kuin mitä olimme nähneet tähän mennessä. Sitten suunnistimme yläkäytävää pitkin kohtu kaupungin taimiston komeaa kuusiaitaa. Kuusiaidan tuntumassa korviin tarttui kuiva ryystämisääni. Paikalle kuului myös viherpeippoja, mutta tämä ryystäminen kuului järripeipolle, joka oli muuttomatkalla kohti pohjoista. Taimistolta kävelimme jälleen järven rantaan. Lähellä rantaa uiskenteli kuikka. Itäisen tuulen tuomana kantautui järven itäpäästä vaimeasti kaulunahiakatan puhaltelua.

Kuikka

Kävelymme päättyi etelärannan matonpesupaikalle. Yritimme katsella kaukoputkella lintutornin edustan vesilintuja.Uivelopariskunta näkyi melkoisen hyvin huonossa valaistuksessa, mutta harmaasorsia ei saatu havaittua. Laulujoutsenpariskunta näytti askartelevan omia hommiaan ruovikon reinassa. Lintukävelyn kruunasi matonpesupaikan rannalla äännellyt rantasipi.

Uiveloparuskunta näkyi matonpesupaikalta itäpään lintutornin ruovikossa. Nämä uivelot on kuvattu pari päivää sitten lintutornin edustalta.

Kiitokset taas kaikille lintukävelyyn osallistuneille. Seuraavat opastamani Iidesjärven lintukävelyt ovat 16.5. klo 18.00 alkaen ja 6.6. klo 18.00 alkaen. Molemmat starttaavat perinteisesti järven länsipäästä.

Sunnuntain lintukävelyllä havaittiin noin 40 lintulajia. Monet taisivat saada vuoden pinnojakin.