Lempäälä, Pyhältö

Pyhällönvuoren näkötorni Lempäälän Mattilassa kohoaa 120 metrin korkeuteen merenpinnasta ja tarjoaa lintuharrastajille monipuoliset maisemat lähiseutujen metsä-, pelto-, ja vesistöalueille. Pyhällönvuori tarjoaa parasta antiaan lintuharrastajille erityisesti muuttoaikoihin, ja sijoittuu hyvin etenkin kurkien muuttoreitille.

Yleistä

Pyhällönvuoren näkötorni on vuonna 1999 Mattilan kyläläisten talkoovoimin rakentama torni, joka sijoittuu Vanajaveden reittivesistöön kuuluvan Korteselän länsipuolelle. Torni on rakennettu vuoren korkeimmalle kohdalle ja sieltä aukeavat näkymät Valkeakoskelle, Hervantaan ja jopa Tampereen Näsinneulaan saakka. Tornista on mahdollista tarkkailla myös Korteselän vesilinnustoa. Tornin lähellä Maasaaren korsun vieressä on Lempäälän Birgitan polkuun kuuluva nuotiopaikka.

Saapumisohje

Pyhällön näkötornille pääsee parhaiten autolla tai polkupyörällä. Näkötorni sijaitsee Lempäälän keskustasta noin 8km etelään. Lempäälän keskustasta tultaessa etelään päin tie nro 3024 (Tampereentie joka muuttuu Valkeakoskentien risteyksen jälkeen Viialantieksi) päättyy Turuntiehen (nro 190). Risteyksestä käännytään oikealle ja Turkua kohti kuljetaan noin 4km kunnes vasemmalla näkyy tienviitta Pyhältöön. Tästä matkataan noin 1,5 km kylätietä 13739 kunnes vasemmalla näkyy suoraan metsään osoittava viitta lintutornille. Autolle löytyy suuri parkkipaikka ajettaessa viitalta n. 500 metriä eteenpäin, risteys vasemmalle tornin juurelle. Parkkipaikalta tornille ei pääse kiipeämään keskeneräisten portaiden vuoksi. Lintutornin viitalta kulkee polku suoraan vuoren korkeimmalle kohdalle ja tornin portaiden juurelle.

Tielle nro 190 pääsee suoraan myös Tampere-Helsinki moottoritieltä liittymästä nro X.

Liikkumisrajoitukset

Vaikeakulkuisuutensa vuoksi torni ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille.

Linnusto

Pyhällönvuori on lintuharrastajan näkökulmasta parhaimmillaan keväisin ja syksyisin. Säännöllinen havainnointi ja tarkkailu on toistaiseksi tornilla ollut vielä vähäistä, mutta satunnaisilta havainnointikerroilta on raportoitu runsaasti kurkia, merikotkia sekä monipuolisesti muita petoja ja syksyllä 2003 suurehkoissa parvissa arktisia valkoposki-, sepel– ja tundrahanhia.

Tornille kuuluvat lähimetsien lintujen laulu hyvin, ja läheisiä hakkuualueita pystyy tutkimaan kaukoputkella hyvin. Muun muassa pikkutikka, palokärki, laulurastas, metsäkirvinen ja töyhtötiainen viihtyvät tällä alueella. Pelloilla ja talojen läheisyydessä pesii kuoveja ja töyhtöhyyppiä sekä kottaraisia.

Korteselältä vesilinnustoa voi tarkkailla tornista hyvin. Kesällä alueella pesii mm. kaulushaikara, ruskosuohaukka ja laulujoutsen.

Torni on ollut kaksi kertaa mukana myös Tornien taisto -tapahtumassa ja odottaa lintu- ja luontoharrastajia tekemään lisää havaintoja muuttomatkalaisista sekä lähialueiden paikallisista linnuista.