Nokia, Kulju Kesäniemi

Kesäniemi on Kuljun kylässä Kuloveden ja Piikkilänjärven välissä, Siuron länsipuolella. Kesäniemi on kapea kannas, jonka halki kulkee Porin rata. Kesäniemestä avautuvat Kuljun ja Kauniaisten kartanoiden kulttuurimaisemat. Kuljunlahden ja Kauniaistenlahden välissä oleva Kesäniemi kerää lintuja muuttoaikana, mutta myös pesimälajisto on runsas, sillä alueella on peltoa, lehtometsää sekä ranta-alueella pajukkoa ja ruovikkoa.

Saapuminen

Siurosta (tie 2505) ajetaan länteen päin noin 3 km. Käännytään Kuljun kartanon kohdalta Kesäniementielle, Leukaluille päättyvälle yksityistielle, jota ajetaan noin 500 m radan varrelle.

Vesitse pääsee Siurosta Kulovedeltä Kesäniemeen ja Leukaluiden sillan kautta Piikkilänjärvelle sekä sieltä edelleen Sastamalaan, Mouhijärven Otamussillan kautta Tupurlanjärvelle.

Retkeily alueella

Rantatielle voi ohituspaikoille pysähtyä autolla tarkkailemaan lintuja, mutta parhaiten alueen esim. yölaulajalinnustoon tutustuu kävellen tai pyöräillen.

Liikkumisrajoitukset

On muistettava kunnioittaa yksityisyyttä ja vältettävä turhaa kulkemista muualla kuin tiellä. Kesäniemessä on pieni suojeltu alue Kuloveden rannalla.

Linnusto

Kesäniemen tulvivalla pellolla ja järvien lahdilla levähtää keväisin runsaasti joutsenia ja muita vesilintuja sekä kahlaajia.

Kesällä kottarainen, varpunen ja naakat viihtyvät Kuljussa. Kuljunlahdella pesii pieni naurulokkiyhdyskunta. Kanadanhanhet pesivät lähisaarissa. Pikkutikka, palokärki ja toisinaan harmaapäätikkakin pesivät Kesäniemessä. Lahdilla saalistelevat ruskosuohaukka, nuolihaukka ja kalasääski. Sarvi– ja lehtopöllö kuuluvat pesimislajistoon. Satakielet, ruoko-, ryti-, viita– ja luhtakerttunen, ruisrääkkä sekä toisinaan myös viita– ja pensassirkkalintu laulavat Kesäniemessä tai lähialueella. Lähes vuosittain kaulushaikara puhaltelee kaislikosta. Kartanoiden puistossa saattaa hyvällä onnella kuulla myös kultarinnan tai kuhankeittäjän äänen.