Virrat, Herranen

Herrasen vuolle ja kosket pysyvät avoinna läpi vuoden. Lintumielessä paikka on mielenkiintoisin talvella ja varhain keväällä. Siellä talvehtii vaihteleva määrä joutsenia ja sorsia, eniten sinisorsia ja telkkiä, mutta alueella on keskitalvella havaittu myös mm. pikku-uikku, kanadanhanhi, mustalintu, pilkkasiipi, alli, tavi, isokoskelo, tukkasotka, merikotka ja harmaalokki. Lintutorni on talvisin bongareiden suosiossa, sillä sieltä löytyy lähes aina jotain yllättävää, ellei muuta niin ainakin koskikara ja saukko.

Keväällä Herrasen alueen linnusto on runsaimmillaan. Vesilintujen muuton alkuvaiheessa on Herranen alueen ainut laajempi jäistä vapaa vesialue, joten kaikki vesilinnut saapuvat sinne ensimmäisenä. Silloin siellä voi havaita lähes kaiki sisämaassa esiintyvät vesilintulajit. Parhaita lajeja ovat olleet mm. pikkujoutsen, merimetso, harmaahaikara, maakotka, huuhkaja, ruskosuohaukka, uivelo, merihanhi, pohjantikka, satakieli ja luhtakerttunen. Herrasen alueelta löytyy myös tehokkaasti rakennettu luontopolku ja hyvä ravintola.

Sijainti

Herrasen vuolle sijaitsee Virtain perinnekylässä, n. 3 km Virtain keskustasta luoteeseen (valtatie 23:n varressa). Alueen lintutornille on viitoitus vanhalta 66-tieltä, kenttälinnoitusalueen viereltä.