Maaliskuu

Maaliskuu taittaa talven, etenkin kun keväät ovat muuttuneet leudoimmiksi. Monien muuttolintujen airuet saapuvat maahamme sopivien tuulten tuomina tunnustelemaan kevään edistymistä. Takatalven sattuessa ne palaavat sitten hieman takaisin etelän suuntaan. Nykyisin, kun moni lintu jää talvehtimaan maahamme, on useasti vaikeaa sanoa varmasti, milloin jonkin lintulajin muutto on todella alkanut.

Harmaalokit levittäytyvät Pirkanmaalle © Kuva Jukka T. Helin

Maaliskuussa ehtii vielä hyvin pöllöretkille. Tänä keväänä pöllöjen soidin on alkanut varhain leudon talven ja myyräkannan vuoksi. Nyt kannattaa lähteä kuuntelemaan yöllistä elämää pöllömetsään!

Maaliskuussa alkavat myös teeret soidintaa. Teerien pulputusta kuulee yleisesti Pirkanmaalla sopivilla paikoilla. Myös muiden kanalintujen soidin alkaa vähitellen. Pirkanmaan pohjoisosissa voi vielä törmätä jollakin luonnontilaisella suoalueella riekkoon. Riekko on juuri nyt ajankohtainen pirkanmaalainen laji, koska turvetuotannon voimakkaat lisäämispyrkimykset vaarantavat viimeiset riekkoreviirit.

Peloton riekko Kurun maisemissa © Kuva Jukka T. Helin

Maaliskuu on tikkojen kuukausi. Harmaapäätikat, pohjantikat ja pikkutikat alkavat myös ilmoitella entistä enemmän olemassaolostaan. Valkoselkätikkojakin saattaa havaita rummuttelemasta.

Kun sää on leuto lounaistuulen puhallellessa, maahamme alkaa saapua muuttolintuja.. Sopivalla säällä myös petolintumuutto käynnistyy. Merikotkia, maakotkia, hiirihaukkoja, piekanoja, tuulihaukkoja ja ampuhaukkoja muuttaa kohti pohjoista. Varsinkin kotkamuutto voi olla upeaa seurattavaa, kun kaikki osuu kohdalleen. Hyvä petolintujen muuton seurantapaikka on Sastamalan Villilän staijikallio. Tällä paikalla on jo vanhat perinteet. Muutonseuraajat kokoontuvat paikalle keväisin odottelemaan Pirkanmaalle saapuvia ensimmäisiä muuttolintuja. Lisäksi alueen lähipelloilla ruokailee ja oleskelee muuttoaikaan suuriakin lintuparvia.

Maaliskuun puolenvälin jälkeen saattaa hyvillä paikoilla tavata jo muutaman sadan linnun lepäileviä laulujoutsenparvia. Tällaisia paikkoja ovat mm.Sastamalan Suodenniemen Koivuniemenjärvi ja Hämeenkyrön Vesajärvi. Laulujoutsenten joukosta voi tavata hyvällä onnella pikkujoutsenen tai kaksi. Lisäksi joutsenten seurassa viihtyvät usein ensimmäiset meri-, metsä- ja kanadanhanhet.

Maaliskuisia kanadanhanhia © Kuva Jukka T. Helin

Vesilinnusto lisääntyy ja monipuolistuu maaliskuun aikana. Tällöin on hyvä kierrellä sulapaikkoja. Telkät ja isokoskelot runsastuvat. Maaliskuun loppua kohden havaitaan taveja, haapanoita ja nokikanoja. Ensimmäiset punasotkat, silkkiuikut ja jouhisorsat saattavat saapua.

Erittäin hyvä lintujen muuton edistymisen seurantapaikka on Tampereella sijaitseva Pyhäjärven Viinikanlahti. Tämän lahden rantamilla näkee keväällä runsain määrin kiikareita, kaukoputkia ja kuvausvälineitä kantavia lintuharrastajia.

Viinikanlahti on valtakunnallisesti tunnettu siitä, että sinne kokoontuu keväisin valtavat määrät lokkeja. Sieltä tapaa harmaalokkeja, naurulokkeja, kalalokkeja, selkälokkeja ja merilokkeja. Isolokkikin on keväisin säännöllinen. Paikka on siis erittäin oiva paikka opetella eri lokkilajeja ja eri-ikäisten lokkien erottamista toisistaan. Yksi hyvä tarkkailupaikka on Hotelli Rosendahlin edustalla sijaitseva Jalkasaari, jossa myös järjestetään keväisin PiLYn perinteiset lokki-iltamat.

Viinikanlahdella lokkimassan joukossa uiskentelee myös monipuolinen vesilinnusto. Lisäksi Pyhäjärven jäältä ja lähialueilta tapaa keväisin mustavariksia. Joskus jäällä lepäilee muutolta laskeutuneita töyhtöhyyppäparvia.

Nokikanoja rantasulassa Orivedellä © Kuva Jukka T. Helin

Pirkanmaallakin nähdään kiuruja, pulmusia, sepelkyyhkyjä, uuttukyyhkyjä ja muita kevään ensimuuttajia. Yksilömäärät ovat aluksi vähäisiä, mutta maaliskuun loppua kohden säiden ollessa edulliset määrät kasvavat. Pelloilta ja joutomaa-alueilta voi etsiskellä pälvipaikkoja, joilla vasta maahan saapuneet muuttolintuparvet ruokailevat. Etenkin valkoisena välkehtivän pulmusparven leijailu pellon pinnassa on mieleen painuva näky. Kottaraisia saapuu tarkistelemaan pihapiirien pesäpönttöjä. Ensimmäiset västäräkit ilmaantuvat tsilputtelemaan rantakivikoille tai jään reunoille.

Pikkuvarpunen etsimässä pesäkoloa © Jukka T. Helin

Pihojen ruokintapaikkoja on vielä maaliskuun aikana syytä pitää kunnossa ainakin siihen asti, kun maassa on lunta. Takatalven sattuessa ruokinnan voi vielä aloittaa tilapäisesti. Näin omalta ruokinnalta voi tavata esimerkiksi kevään ensimmäiset muuttavat peipot.

Maaliskuu tuo muuttolinnut mukanaan. Tämä piristää myös luonnossa kulkijoiden mieltä talven jälkeen!