100 lajia kotipiiristä

Voiko sinun kotipiiristäsi havaita 100 lintulajia Suomen 100. juhlavuonna?

Lullula, Tringan Raaseporin paikallisjaosto, haastaa kaikki lintuharrastajat ympäri maan tavoittelemaan sadan lajin havaitsemista oman kodin lähipiirissä (400 m säteellä) Suomen 100. juhlavuonna 1.1. –
31.12.2017. Kyseessä ei siis ole kisa – kuka havaitsee eniten lajeja – vaan talkoot: saadaanko esim. sata sadan lajin kotipiiriä kasaan?

Tärkeintä on tietysti osallistuminen: sata lajia on niin kova tavoite, ettei se läheskään kaikissa paikoissa ole mahdollista. Voit silti hyvin osallistua talkoisiin: jo 50 lajia on kelpo tulos.

Näissä lajitalkoissa ”kotipiiri” on ympyrä, joka ulottuu 400 m kotiovelta joka suuntaan. Ei siis oma tontti tms. vaan kaikille tuo sama, maanomistusoloista ja muusta riippumatta. Sekä vakiasunto että esim.
kesämökki hyväksytään. Samalla henkilöllä voi olla talkoissa useampia kotipiirejä, mutta niistä jokaisesta tulee pitää omaa lajilistaa eli eri kotien piireissä havaittuja lajeja ei saa laskea yhteen samalle listalle.

Ohjeet tarkan 400 metrin ympyrän saamiseksi maastokartalle:

1. Käy kansalaisen karttapaikalla. https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/
2. Zoomaa kartta halutun osoitteen lähelle
3. Avaa toiseen välilehteen ympyröijä: http://fba.evvk.com/geo/ympyra
4. Klikkaa karttapaikalla koordinaatti-ikkuna auki ( xy-painike)
5. Klikkaa pihan keskipistettä.
6. Kopioi koordinaatti-ikkunasta hätäpuheluissa käytettävät koordinaatit ympyröijän latitudi ja longitudi kenttiin. Vaihda koordinaateissa pilkku pisteeksi, muuten menee pieleen. Lisää säde ( 400m) säde kenttään.
7. Klikkaa Töherrä ja laske, ohjelma piirtää 400 m ympyrän keskipisteen, siis annettujen koordinaattien ympärille. Maastokartan saa näkyvvin peruskartta-vaihtoehdolla.
Venettä saa käyttää tuon 400 m säännön puitteissa, jos koti on rannan lähellä. Puiden latvoihin saa kiivetä, jos mieli tekee ja jos ei putoa. Muutenkin saa olla luova.

Havaitun linnun ei tarvitse olla alueella, riittää, että havainnoitsija on alueen rajojen sisällä. Lajien ei tarvitse olla saman henkilön havaitsemia.

Ns. laajat määritykset tulkitaan normaalitavalla (esim. ”käpylintulaji” lasketaan yhtenä niin kauan, kunnes ensimmäinen lajilleen määritetty käpylintu havaitaan).

Havainnot toivotaan kerätättävän sivulle http://tringa.fi/kisa/  Tringan kisasivusto toimii samoin kuin PiLY:nkin. Sivustolle pitää ensimmäisellä kerralla rekisteröityä. Kirjoita tällöin antamasi salasana muistiin, koska sivustolle pitää aina jatkossa kirjautua
havaintoja viedessään.

Kotipiiritalkoot löytyvät sivustolta nimellä ”Valtakunnallinen haaste:  havaitsetko 100 lajia kotipiiristäsi 2017?” Osallistujan nimen lisäksi kirjanpitosivulle syötetään talkoisiin osallistuvan kotipiirin kunta ja
tarkempi paikka kohtaan ”Alue/kotipesä”. Sivuston alasivut ovat kaikki samanmuotoisia. Ne on suunniteltu erilaisia ekokisoja varten, joten niillä on näiden talkoiden kannalta tarpeettomia kohtia, jotka voi jättää huomiotta (esimerkiksi ”Kuljetut kilometrit”, ”Retkeillyt tunnit” ja ”Spontaanien lajien määrä”).

Talkoita koordinoi ja lisätietoja tarvittaessa antaa Lullulan aluevastaava Risto Willamo ().