Pirkanmaan lintutornit ja luontopolut-kirja

2. uudistettu painos

Seppo Aro – Lasse Kosonen – Anni Kytömäki – Tuire Laurinolli – Rainer Mäkelä – Sari Poutiainen – Jaakko Syrjänen (toim.). Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Tammer-Paino Oy, Tampere 2005. ISBN 952-9693-31-1.

148 x 210 x 16 mm, pehmeäkantinen (kosteutta kestävä), 208 sivua

Opas on tehty Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin ja Pirkanmaan Lintutieteellisen YhdistyksenPirkanmaan lintutornit ja luontopolut yhteistyönä.

Pirkanmaan lintutornit ja luontopolut on näppärä ja monipuolinen tietopaketti niin vasta-alkajalle kuin kokeneelle luontoharrastajallekin!

Oppaassa esitellään Pirkanmaan 34 lintutornia ja vajaat 50 luontopolkua kunnittain.

Lintutorneille on saapumisohjeet sekä mustavalkoinen peruskarttaote tornin sijainnista – esimerkkikuvassa Tampereen Iidesjärven lintutornin karttaote. Ympäristön yleiskuvauksen lisäksi kunkin tornin kohdalla kerrotaan muuttoajasta, pesimälajeista ja havaituista harvinaisuuksista.

Luontopolkuja esittelevissä teksteissä on saapumisohjeet sekä polun kuvaus. Polkujen kohdalle on merkitty polun pituus sekä tietoja opastuksesta, nuotio- ja yöpymispaikoista. Nämä tiedot on koottu myös taulukkoon. Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot esitellään opaskarttojen kera.

Kohteiden sijainnin hahmottamista auttaa värillinen Pirkanmaan aukeamakartta teineen ja järvineen.

Lintuharrastuksen, lintuvesien suojelun ja uhanalaisten lintujen lisäksi oppaassa kerrotaan lintuvesien hoidosta, muuttuvista lintuvesistä, vesilinnuston laskennasta sekä lintuhavaintojen kirjaamisesta.

Opas on tarkoitettu myös käytännön apuneuvoksi. Jokamiehenoikeudet muistuttavat retkeilijän oikeuksista ja velvollisuuksista. Ohjeita on erilaisten linnunpönttöjen rakentamisesta ja pulaan joutuneiden eläinten auttamisesta. Mukana on myös maakunnan luonnonsuojelu-, luonnonharrastus- ja eläinsuojelujärjestöjen sekä eläinhoitoloiden yhteystietoja. Oppaan lopusta löytyy lintulajihakemiston lisäksi luettelo vajaan sadan tutuimman muuttolinnun keskimääräisestä saapumisesta Pirkanmaalle.

Kannessa on lintumaalari Kari Eischerin tunnelmallinen akvarelli, ja kirjan kuvituksena on kymmenen Juho Könösen upeaa lintupiirrosta.

Pily  myy opasta hintaan 5 euroa + postikulut painon mukaan.

Tilaus käy helpoiten Myytävät tuotteet – Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys (pily.fi) sivulta löytyvällä tilauslomakkeella.