Lintuharrastus

Linnut ja harrastus

Lintuharrastus on kasvattanut suosiotaan valtavasti viime aikoina. Eikä mikään ihme: lintuharrastus on hyvin mukaansa tempaavaa ja hauskaa sekä helppo aloittaa. Lintuja voi harrastaa ajasta ja paikasta riippumatta – nähtävää voi olla milloin vain, missä vain. Lintuja seuratessa oppii samalla paljon muustakin luonnosta ja ympäristöstämme ylipäätänsä.

Pihapiirin sijoitetun ruokinnan avulla pääset helposti tutustumaan uusiin lajeihin. Ja jos sinulla on mahdollisuus lisätä linnuille sopivia pönttöjä lähiympäristöösi pääset parhaimmillaan tarkkailemaan lintuperheen elämää. Harrastuksen avuksi voi hankkia lintukirjan sekä peruskiikarit. Lisää tietoa tarvikkeista löydät kohdasta lintuharrastusvälineet.

Linturetkelle

Askelta pitemmälle lintuharrastuksessaan pääsee aloittamalla linturetkeilyn. Lintuharrastus on erittäin monimuotoista, jokainen harrastaa ja retkeilee omalla tavallaan. Retkensä voi suunnata vaikkapa lähimmälle lintutornille kauniina kevätpäivänä, linnunlaulun täyttämään rantalehtoon alkukesällä, suuren järven rantaan muuttoa seuraamaan syksyllä tai lumiseen metsään hippiäisten ja puukiipijöiden seuraan talvella.

Apua ja esimerkkejä retkien suunnitteluun saa joka kuukausi päivitettävästä kuukauden retkivinkistä, PiLYn linturetkiblogista ja Pirkanmaan lintupaikkaesittelyistä.

Harrasti lintuja millä tavalla tahansa, tärkeintä on muistaa vastuu linnuista, luonnosta ja niiden suojelusta.

Lintuhavainnot

Lintuharrrastuken keskeisenä osana ovat lintuhavainnot. BirdLife Suomi on kehittänyt lintuharrastajille Tiira-lintutietopalvelun, johon voi ilmoittaa lintuhavaintojaan ja jossa voi selata toisten tekemiä havaintoja. Tiira toimii lintuharrastajien omana havaintopäiväkirjana.

Tiiran havaintosivuilta näet kätevästi uusimmat mielenkiintoiset havainnot, mutta havaintojen tarkempaa selailua varten täytyy rekisteröityä Tiiran käyttäjäksi.

Yhteydenpito

Keskeisenä osana PiLYn toimintaa on yhteydenpito jäsenten kesken. Toisia linnuista kiinnostuneita voi tavata PiLYn lintuilloissa ja opastetuilla linturetkillä, ja toki maastossa muutenkin jollakin hyvällä lintupaikalla.

Toisia lintuharrastajia voi tavata myös netissä. Pirkanmaalaisille linnuista kiinnostuneille on olemassa oma keskustelufooruminsa. Foorumin lisäksi PiLY:n jäsenille on Telegram-pikaviesti ryhmä, johon helppo lähettää kuvia, kysymyksiä ja havaintoja vaikka suoraan maastosta.